Gość szympat Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Witam! Przedstawiam przepis na ser żółty domowej roboty [E] Ostatnio zgubiłem swój stary przepis i przekopałem pół internetu w poszukiwaniu takiego i nigdzie nic... Mało tego czytałem wiele postów typu: "nie da się zrobić", padało wiele mądrych słów typu "podpuszczka" itp. Może nie jest to szwajcar ale gwarantuję pysznyyy efekt. Założenie pierwsze to ser swojski (nie robiłem ze sklepowego) 1.5 kg sera białego 1.5 l mleka 2 jajka (całe ale bez skorupek) 1 łyżka soli 1 łyżka octu (to jest to czego brakuje innym przepisom) 1 łyżka sody oczyszczonej 0.5 kg margaryny (kupcie inną niż Kasia - ponieważ pachnie "waniliowo") kminek (jeśli ktoś lubi) Do dzieła: Zagotować mleko, wkruszyć do niego cały ser i jeszcze chwilę pogotować. Ser zrobi się gumiasty - warto wtedy rozgniatać grudki. Po przegotowaniu przelać całą "maź" na tetrową pieluchę albo na jakieś gęste sito (pielucha lepsza), mieszać żeby odcedzić jak najwięcej płynu. Teraz wrzucić do robota kuchennego (np.Kasia) margarynę dodać sól, jajka, i ocet. Zmalaksować na maxa [E] Pamiętajmy, że im gładsza będzie masa a składniki wymieszane - tym lepszy ser. Teraz do zmalaksowanej margaryny dorzucić cały odciśnięty ser, można dodać kminku i znowu na maxa zmalaksować [E] (zróbcie to naprawdę dobrze). Teraz przerzucić całą masę do garnka i podgrzać (można zagotować - jeśli to dobry termin dla masy) wsypać łyżkę sody i energisznie mieszać dobrych parę sekund. Cały ser stanie się jak Bakuś dla dzieci - puszysty. Przelać ser do poprzecinanych butelek po wodzie mineralnej. Dość szybko zastyga i niestety klei się do łyżki ale nic to! po godzinie stygnięcia nadaje się do krojenia a na następny dzień - trzymany w lodówce jest EXTRA!!!! Cytuj
1bubcia36 Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 a czy to nie jest ser smażony?bo ja to znam pod taka nazwą,ale nie powiem ze nie brzmi kusząco.pozdrawiam Cytuj
k@sia Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Ja tez robię żółty ser w podobny sposób (troszkę inne proporcje składników) i nie powiem, różni się od tych kupionych w sklepie, ale naprawdę jest pyszny, więc polecam, spróbujcie zrobić :mrgreen: Cytuj
szyszka Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Oj były czasy,że robiłam taki serek.Teraz nie zabardzo moge gdyż ciężko kupić mleko i ser wiejski.Ale to fakt jest pyszny,musze poszukać na targu kobiet ze swojszczyzną i do dzieła.Dziękuje za przypomnienie. Cytuj
znudzona Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Witam , mam pytanie czy ze sklepowego twarogu nie wyjdzie ???? mam ochotę zrobić ten ser ale troche się boje z kupnego ;) :wink: Cytuj
Dany Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 A która z Pań lub Pan, mogłby mnie oświecić - do jakiego sera jest ten na który przepis dajecie - w smaku? Do jakiego znanego sera można by go porównać? Bo jak przeczytałem składniki to nic nie przyszło mi do głowy :/ Cytuj
Imbir Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Dany mi to przypomina w smaku kminkowy, łotewski ser. To Ci jednak za wiele pewnie nie powie :). Jeśli masz dostęp do wiejskiego sera to polecam jednak spróbować zrobić i samemu się przekonać. Moim zdaniem jest pyszny! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.