Skocz do zawartości

Przepis Na Ser żółty


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przedstawiam przepis na ser żółty domowej roboty [E]

Ostatnio zgubiłem swój stary przepis i przekopałem pół internetu w poszukiwaniu takiego i nigdzie nic... Mało tego czytałem wiele postów typu: "nie da się zrobić", padało wiele mądrych słów typu "podpuszczka" itp.

Może nie jest to szwajcar ale gwarantuję pysznyyy efekt.

Założenie pierwsze to ser swojski (nie robiłem ze sklepowego)

1.5 kg sera białego

1.5 l mleka

2 jajka (całe ale bez skorupek)

1 łyżka soli

1 łyżka octu (to jest to czego brakuje innym przepisom)

1 łyżka sody oczyszczonej

0.5 kg margaryny (kupcie inną niż Kasia - ponieważ pachnie "waniliowo")

kminek (jeśli ktoś lubi)

Do dzieła:

Zagotować mleko, wkruszyć do niego cały ser i jeszcze chwilę pogotować. Ser zrobi się gumiasty - warto wtedy rozgniatać grudki. Po przegotowaniu przelać całą "maź" na tetrową pieluchę albo na jakieś gęste sito (pielucha lepsza), mieszać żeby odcedzić jak najwięcej płynu.

Teraz wrzucić do robota kuchennego (np.Kasia) margarynę dodać sól, jajka, i ocet. Zmalaksować na maxa [E] Pamiętajmy, że im gładsza będzie masa a składniki wymieszane - tym lepszy ser.

Teraz do zmalaksowanej margaryny dorzucić cały odciśnięty ser, można dodać kminku i znowu na maxa zmalaksować [E] (zróbcie to naprawdę dobrze). Teraz przerzucić całą masę do garnka i podgrzać (można zagotować - jeśli to dobry termin dla masy) wsypać łyżkę sody i energisznie mieszać dobrych parę sekund. Cały ser stanie się jak Bakuś dla dzieci - puszysty. Przelać ser do poprzecinanych butelek po wodzie mineralnej. Dość szybko zastyga i niestety klei się do łyżki ale nic to! po godzinie stygnięcia nadaje się do krojenia a na następny dzień - trzymany w lodówce jest EXTRA!!!!

  • 11 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja tez robię żółty ser w podobny sposób (troszkę inne proporcje składników) i nie powiem, różni się od tych kupionych w sklepie, ale naprawdę jest pyszny, więc polecam, spróbujcie zrobić :mrgreen:

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Oj były czasy,że robiłam taki serek.Teraz nie zabardzo moge gdyż ciężko kupić mleko i ser wiejski.Ale to fakt jest pyszny,musze poszukać na targu kobiet ze swojszczyzną i do dzieła.Dziękuje za przypomnienie.

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

A która z Pań lub Pan, mogłby mnie oświecić - do jakiego sera jest ten na który przepis dajecie - w smaku? Do jakiego znanego sera można by go porównać? Bo jak przeczytałem składniki to nic nie przyszło mi do głowy :/

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dany mi to przypomina w smaku kminkowy, łotewski ser. To Ci jednak za wiele pewnie nie powie :). Jeśli masz dostęp do wiejskiego sera to polecam jednak spróbować zrobić i samemu się przekonać. Moim zdaniem jest pyszny!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.