adrijah Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Z racji niesamowitej odporności zakupionej pełnomlecznej czekolady na rozpuszczanie, więszkość kuleczek, które udało mi się zanurzyć w czekoladzie, jest w czekoladzie.. białej :?: Ale i tak na prośbę Mamy ponad połowa kuleczek została bez czekolady i jest dzielnie przechowywana w lodówce. Te w białej czekoladzie ani trochę mi Bounty nie przypominają, za to w mlecznej.. mniam :razz: KULECZKI BOUNTY składniki: - 400g wiórków kokosowych - 200ml kremówki - 140g cukru pudru (mi zabrakło 40g) - 140g masła - 2 łyżki rumu (u mnie Malibu) - 200g mlecznej czekolady - 200g białej czekolady W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać rum, wymieszać. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie, wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała. źródło: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
figiel Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Witam ! Ile kuleczek wychodzi z tej porcji ? Cytuj
adrijah Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 oj.. nie pamiętam :?: poza tym wszystko zależy od tego, jakiej wielkości będą kuleczki. napewno kilkadziesiąt, ale ile dokładnie, nie pamiętam, możliwe, że ok 60 Cytuj
figiel Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Dziękuje za odpowiedż . Na początek chyba zrobię z połowy porcji .......zobaczymy :?: Cytuj
adrijah Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 zapomniałam napisać, że ja podwoiłam ilość, bo w oryginale jest wszystkiego o połowę mniej (a czekolada jest jedna - mleczna) Cytuj
bietka Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Robiłam z podobnego przepisu z pojedyńczej porcji.Szybko się robi,smaczne dla maniaków wiórek/mój syn i ja/.Przed polaniem czekoladą mozna schłodzić je w zamrażarce.Jeżeli nie zbetonują dobrze to podczas maczania w czekoladzie rozpadają się. Cytuj
figiel Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Zrobiłam wtedy te kuleczki ,tylko zapomniałam napisać komentarz :grin: ....wyszły super , tylko miałam problem z obtaczaniem w polewie , rozpuszczona czekolada dośc szybko stygła. Nawet nie zdązyłam zrobić zdjecia , tak szybko znikły z talerza :) . Dziękuję za przepis i pozdrawiam !! Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Czy te kulki obtaczac w ciepłej czekoladzie zaraz po jej rozpuszczeniu? Cytuj
adrijah Opublikowano 23 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 tak, dokładnie zaraz po rozpuszczeniu. jak ostygnie to zaschnie i nic w niej nie zanurzysz Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Dziękuję za odpowiedź. Miałam wątpliwości czy te schłodzone kulki nie rozpuszczą się pod wpływem ciepłej czekolady. Spróbuję zrobić i napiszę jak wyszło :grin: Pozdrawiam. Cytuj
kanapka Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 I ja podwajałam ilość. Szczerze mówiąc po podwojeniu efekt jest moim zdaniem lepszy. Ale jak kto woli :grin: rzadko trzymam się reguł :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 hmmmmm przepis ciekawy i smakowicie wygladaja te kuleczki! ja tez uwielbiam wiorki kokosowe i chyba bede musiala wyprobowac te recepte w najblizszym czasie :) Cytuj
Jolcia Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Kuleczki zrobiłam i stawiam 5.Są naprawdę pyszne.Dzieciom również smakują. Polecam :) . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.