basga Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Przepis przywiozłam od siostry,tam go jadłam,posmakował mi więc podzielę się z Wami przepisem,bo właśnie go zrobiłam. :?: Dżem z cukinii z galaretką 2.5 kg obranej i wydrążonej cukinii 1 kg cukru 2 galaretki w proszku-ja użyłam pomarańczowej 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego olejek pomarańczowy do ciast Cukinie pokroić w drobną kostkę-ja starłam na grubej tarce jarzynowej-zasypać cukrem z kwaskiem i odstawić na około 12 godzin. Smażyć bez odlewania soku do miękkości,dodać olejek.Po wyłączeniu gazu wsypać galaretki,dobrze wymieszać i gorący nakładać do słoiczków. Ja dodałam jeszcze kilka gożdzików dla aromatu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Cytuj
apsik Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Basiu wygląda smakowicie,napisz proszę jaki ma smak-co Ci przypomina....czekam i dziękuję. Cytuj
basga Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Smak...taki jakby ananasowo-pomarańczowy,gdyby dodać np.galaretkę ananasową to byłoby też super. Dobrze,że jednak starłam na tarce bo raz,że szybciej a dwa-że z każdą łyżeczką czuć te wiórki. :?: Cytuj
BeaGa Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zrobiłam dżemik i muszę pochwalić ten przepisik. Dżem wyszedł wyśmienity. Do smaku dodałam galaretkę agrestową, a żeby nie było wiórków cukinii po prostu zmiksowałam cukinię. Wyszła po prostu papka, co w rezultacie chyba nie jest złym pomysłem, ponieważ konsystencja na sam koniec jest całkiem przyzwoita. :?: Cytuj
Gość diankus Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 ja również polecam- mam ten sam przepis i bardzo fajny dżemik :?: Cytuj
basga Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Cieszę się,że Wam smakuje. :) Cytuj
jol@ Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Dżemik rewelka!!! Właśnie go robię 2. raz. Polecam !!! Cytuj
szyszka Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 Ja mam troche inny przepisik pod nazwą"marmolada z cukini"ale jest dużo bardziej pracochłonna. 1 kg pokrojonej w kostke cukini 35 dkg cukru podsmażyć i odstawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać sok ok 1 szk i odstawić tą szklanke z sokiem do lodówki. Cukinie zagotować ,należy ją gotować trzy dni po 2 godz.(ona się całkiem rozgotuje). Trzeciego dnia do soku(odlanego wcześniej) dodać 1 galaretke(wedle uznania),rozmieszać, zostawić na 1 godz aż zgęsnieje. Cukinie jeszcze raz zagotować dodać 1 łyżeczke kwasku cytrynowego 1/2-1/3 olejku pomarańczowego oraz sok z galaretką.Zagotować i gorące wlać do słoików.Smacznego. Cytuj
Mandi111 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Właśnie dziś wypróbowałam ten przepis na dżemik z cukinii i wydaje mi się bardzo fajny, tyle tylko że coś mi nie chce gęstnieć... nie wiem czemu...a proporcje dałam dokładnie takie jak w przepisie bagsy. Cytuj
basga Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 A nie doprowadziłaś do zagotowania po dosypaniu galaretki?Może spróbuj po zgaszeniu gazu dodać jeszcze jedną galaretkę. Cytuj
Mandi111 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Nie, zrobiłam dokładnie tak jak napisałaś. Wyłączyłam gaz, odstawiłam garnek i dopiero wtedy wsypałam olejek i dwie galaretki w proszku. wymieszałam i przekładałam gorące do słoiczków. Poczekam do jutra, może ,, się namyśli'' i zgęstnieje;) Ale zapach ma wspaniały i kusi żeby od razu słoik otworzyć🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Nie mam olejku pomaranczowego ....czy można z niego zrezygnować ? czy mozna użyć dwie różne galaretki ?Pozdrawiam !! Cytuj
Mandi111 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Olejek pomarańczowy daje naprawdę dużo jeśli chodzi o aromat. Nie rezygnowałabym z niego na twoim miejscu. Ewentualnie mozesz dodać cytrynowy i do tego dwie galaretni cytrynowe. Ps. Mój dżemik po wstawieniu słoiczka do lodówki fajnie zgęstniał. Gdy go wyjęłam, postał 5 minut w kuchni i znówn jest rzadki.... Chyba mam za ciepło w domu:) Cytuj
figiel Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Dziekuję za odpowiedż ........postaram sie o wszystkie produkty i ugotuję według przepisu ...POZDRAWIAM !! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi