adrijah Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Danie wybrał Tata, bo skojarzyło Mu się z pysznym ryżem smażonym z polędwicą wołową, jajkiem i groszkiem, które jadaliśmy kiedyś w łódzkiej Złotej Kaczce, gdy jeszcze była na Piotrkowskiej.Wyszło coś zupełnie innego, ale to nic, bo jest pyszne. Bardzo ciekawa mieszanka smaków: ostro-słodka. CHIŃSKA WIEPRZOWINA Z RYŻEM I JAJKIEM składniki dla 4 osób: - 275 g białego długoziarnistego ryżu - 600ml zimnej wody - 350g filetu wieprzowego - 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków" - 25g mąki kukurydzianej - 1 + 2 duże jajka (roztrzepane) - 25g brązowego cukru - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 1 cebula - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 100g pokrojonej w kostkę marchewki - 1 oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę czerwona papryka - 100g groszku - 15g masła - sól i pieprz Ryż umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do dużego garnka i zalać lekko osoloną zimną wodą, by był całkowicie przykryty. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 9 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. W tym czasie pokroić filet wieprzowy ostrym nożem w cienkie paski i odłożyć na bok. Przyprawę "5 smaków", mąkę kukurydzianą, 1 jajko i cukier wymieszać. W tej panierce obtaczać paseczki mięsa dokładnie ze wszystkich stron. Olej rozgrzać w dużym woku. Włożyć paseczki mięsa i smażyć na dużym ogniu, aby stały się chrupiące. Gdy będą już gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Cebulę pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i groszek smażyć w woku 5 minut mieszając. Do woka ponownie włożyć mięso, dodać ryż i smażyć przez 5 minut. Rozgrzać masło na patelni. Wlać 2 roztrzepane jajka i podgrzewać, by się ścięły. Omlet pokroić na cienkie paseczki, dodać do mieszanki ryżowo-mięsnej i podawać id razu. Uwagi: Nie do końca trzymałam się przepisu :?: Po 1. zrobiłam 2 razy tyle, po 2. wzięłam ryż w torebkach (leniuch jestem) po 3. połowa ryżu to pełnoziarnisty, nie biały po 4. nie zrobiłam omletu, a zwykłą jajecznicę :razz: źródło: książka Siân Davies "Dania z woka" z serii: Z kuchennej półeczki Cytuj
zakalec Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Super! Tylko gdzie ten ostry smak??? Bo dodalam wszystko jak pisalo i w sumie wszystko jest takie slodkawe (nie znaczy ze zle, bardzo dobre, tylko prawdopodobnie gdzies pieprz trzeba dodac...) Cytuj
adrijah Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Wiesz co.. jak patrzę na te składniki to nie wiem skąd mi się ten ostry smak wziął szczerze mówiąc :grin: Bardzo możliwe, że ja wtedy sporo pieprzu dałam, bo miałam taką fazę, że u mnie wszystko było bardzo pieprzne, za to kompletnie niesłone Cytuj
zakalec Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Dzieki Adrijah :grin:)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.