Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłam ją na imprezę. Choć nie wygląda zbyt 'wyjściowo'. to był strzał w dziesiątkę. Bardzo gęsta i pożywna 'zupka'. MM zarzekał się, że tego nie tknie, bo on nie królik, a potem się zajadał 🙂 Inni z resztą też 🙂 Niestety zdjęcia brak, ale kiedyś nadrobię.

ZUPA SEROWO-POROWA

składniki:

- 1 cebula

- 2 pory

- olej do smażenia

- 250g mięsa mielonego (mieszanego)

- 1l bulionu (instant)

- 1 śmietankowy ser topiony (200g)

- śmietana

- pieprz

- groszek ptysiowy

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić (odciąć piętkę i ciemnozieloną część liści). Rozciąć wzdłuż, zaczynając od połowy, dokładnie opłukać, posiekać w krążki.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone i cebulę, razem podsmażyć. W trakcie smażenia rozgniatać mięso, aż powstaną małe okruszki. Kiedy się zrumienią, dodać por i przez chwilę razem dusić. Zalać bulionem.

Ser topiony rozpuścić w zupie, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż por będzie miękki. Doprawić śmietaną i pieprzem. Podawać posypane garścią groszku ptysiowego.

  • 1 rok później...
Opublikowano

dzis robilam ta zupke :grin: mam prawie identyczny przepis na nia,z tym ze ja na ta ilosc miesa biore jeden por i dodaje ok 300g serka topionego ziolowego,nie dodaje juz smietany.czasem wrzucam tez pieczarki. pysznosci! a i zupe gotuje z dodatkiem pokrojonych w kosteczke ziemniaczkow.Polecam goraco ten przepis! pozdrawiam autorke :grin: a tak wyglada moja zupa:

post-6578-1251230017_thumb.jpg

Opublikowano

mmm wygląda bardzo apetycznie :grin:

a ja zapomniałam wrzucić zdjęcie po tym jak ją ugotowałam któregoś dnia u rodziców

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

również pozdrawiam :grin:

  • 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zamiast groszku ptysiowego dodaję boczniaka. Pycha!

Witaj.. a tego boczniaka jakos przygotowujesz wczesniej?? duzisz, smażysz... czy na surowo w paseczki??

Jesli chodzi o boczniaki to jestem zielona w tym temacie 🙂

Opublikowano

Witaj.. a tego boczniaka jakos przygotowujesz wczesniej?? duzisz, smażysz... czy na surowo w paseczki??

Jesli chodzi o boczniaki to jestem zielona w tym temacie 🙂

Boczniaka duszę razem z porem i mięsem w garnku. Boczniak w "obróbce" podobny jest do pieczarki.

  • 1 rok później...
Opublikowano

Właśnie po raz pierwszy zrobiłam zupę porową z serkami. W tej nie ma boczniaków czy groszku, ale są pieczaki i więcej sera:

4 kostki rosołowe (ja nie dodałam, gdyż nie przepadam za ich smakiem)

1/2 kg mielonej wieprzowiny

1/2 kg pieczarek

2-3 pory

4 serki topione

3 łyżeczki ziół prowansalskich

sól, pieprz

olej

Pieczarki pokrój na plasterki. Podsmaż na oleju, przypraw do smaku. Pory pokrój w krążki, podsmaż na oleju, przypraw. Mielone także podsmaż na oleju i przypraw.

Serki włóż do 1/2 l gorącej wody, gotuj, aż się stopią.

W garnku zagotuj 1 i 1/2 l wody. Dodaj kostki rosołowe, mielone, pieczarki, pory, zioła prowansalskie i wlej stopione serki. Gotuj 5-10 min. Jeśli trzeba przypraw solą.

  • 7 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Gość ciasteczkowy
Opublikowano (edytowane)

ja robę zupę seroa nieco inaczej: woda z kostą warzywną + serki topione + śmietana + kurczak (podsmaożony gyros) lub chipsy z bekonu (wytapiam tłuszcz z plastrów boczku) i graznki lub groszek ptysiowy... czas przygotowanie max. 20 min ;D

Edytowane przez ciasteczkowy

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.