Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Grochówka wojskowa 1.5 l wywaru z kości i warzyw, 25 dag grochu, 30 dag ziemniaków, 20 dkg kiełbasy, 10 dag boczku wędzonego, 8 dag cebuli, 2 dag mąki, sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeraneku (można więcej) przyprawa maggi do smaku. Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.