adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zawsze chciałam spróbować kremu czekoladowego własnej roboty :?: wyszedł mniej słodki niż się spodziewałam, ale bardzo smaczny KREM CZEKOLADOWY składniki: - 2 tabliczki gorzekiej czekolady - 20 dag kremówki - 3 jajka - 4 czubate łyżki cukru - 1 łyżka brandy - wiórki czekoladowe (do dekoracji) Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w miesce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 W koncu znalazlam przepis na krem czekoladowy! dzieki adrijah :) twoj krem wyglada smakowicie napewno wyprobuje te recepte,ale nie lubie brandy,moge uzyc innego alkoholu? pozdrawiam! Cytuj
adrijah Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 napewno może być inny, to tylko 1 łyżka, więc niewielki ma wpływ na smak i można spokojnie sobie pozwolić na zmianę :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 dzieki za odpowiedz zaraz zabieram sie do przygotowania tego deserku,napisze pozniej jak wyszedl :) Cytuj
adrijah Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 koniecznie napisz :evil: czekam z niecierpliwością :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 no i zrobilam :evil: krem wyszedl mi bardzo dobry. do polowy masy dodalam alkoh. Batida de coco i ma przyjemny posmak kokosu a do drugiej dodalam vodka lemon,i tez jest dobre choc samku zbytnio nie zmienilo. deser jest slodki poniewaz zamiast gorzkiej czekolady dalam mleczna :) jeszcze raz dzieki! jak dlugo powinnam chlodzic ten krem? Cytuj
adrijah Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 mój stał przynajmniej ze 2h w lodówce z tego co pamiętam Cytuj
kasiek88 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 a ja zawsze mam stracha i pecha,ze z ubijającej kremówki robi mi się masełko;( Cytuj
adrijah Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 ja też się kiedyś o to bałam. teraz już widzę kiedy jest odpowiednio ubita :D jak przechylisz miskę i nic nie będzie spływać, to jest ok (jak z pianą z białek) Cytuj
Gość jgorzynska1 Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Na zdjęciach wygląda bardzo smacznie, aż się skusiłam żeby zrobić i wyszło wyśmienicie :) Cytuj
iwona30 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Chciałabym wiedzieć czy muszą być w tym kremie jajka bo troszkę mam obawy co do jajek surowych. Cytuj
adrijah Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Nie próbowałam robić bez jajek, więc ciężko mi powiedzieć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.