adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Mi to bardziej wygląda na potrawę wielkanocną, ale w gazecie rzucili na wigilię, to było na wigilię :?: Najpierw mama próbowała to zrobić na moją parapetówkę, ale podobno dała za mało żelatyny i całe nadzienie wypłynęło. Ale to nic, bo trafiło do słoika i z powodzeniem robiło za sos na imprezie :razz: źródło: tina ROLADKI Z SZYNKI składniki: - 30dag szynki konserwowej w plastrach - 200ml serka homogenizowanego (naturalnego) - 150ml majonezu - 3-4 korniszony - 1 łyżka żelatyny - 1 łyżka posiekanego szczypiorku (albo koperku) - 1 jajko ugotowane na twardo - 4 marynowane podgrzybki (mogą być pieczarki) - sól - pieprz Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając. Jajko posiekać. Grzybki i korniszony pokroić w drobną kosteczkę. Majonez wymieszać z serkiem. Dołożyć wszystkie pokrojone uprzednio składniki i szczypiorek. Sos przyprawić solą i pieprzem. Na folii spożywczej (u mnie aluminiowej) ułożyć plasterki szynki tak, aby lekko zachodziły na siebie i utworzyły prostokąt. Sos połączyć z żelatyną, rozsmarować na szynce. Zwinąć. Włożyć do lodówki na ok. 2 godizny. Usunąć folię, gotową roladę pokroić w plasterki. Można udekorować żurawiną i ziołami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi