adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 PLACUSZKI Z MARCHWI Z DIPEM SEROWO-ZIOŁOWYM składniki: - 250g chudego mielonego twarogu - 5 łyżek wody mineralnej - 3 łyżki posiekanego szczypiorku - sól, pieprz - papryka w proszku - 500g marchewki - 500g ziemniaków - 2-3 jaja - 2-3 łyżki mąki - gałka muszkatołowa - masło Twaróg wymieszać z wodą mineralną i szczypiorkiem. Dip doprawić solą, pieprzem papryką w proszku. Marchew obrać, umyć. 150g pokroić w zapałkę, 1 łyżkę dodać do dipu. Resztę marchwi zetrzeć w cienkie wiórki. Ziemniaki obrać, umyć, też drobno zetrzeć. Wymieszać ze startą marchewką, jajkami i mąką. Masę pikantnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do temp. 85°C (bez termoobiegu). Na dużej patelni stopić masło, nakładać porcje masy warzywne, lekko je spłaszczyć. Placki smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z patelni osączyć z tłuszczu, wkładać do ciepłego piekarnika. Pokrojoną marchwew dusić na maśle ok 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podać z placuszkami i dipem. źródło: Sól i Pieprz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.