adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 SEROWY MAKARON Z PARÓWKAMI moje zdjęcia (w załączniku) są bardzo kiepskie, bo robione telefonem, dlatego pozwoliłam sobie wrzucić zdjęcie oryginału [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] składniki: - 40 dag makaronu (kolanka) - sól, oliwa - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka (1,5%) - 20 dag startego sera gouda - 4 parówki drobiowe z serem - 50g startego parmezanu - 2 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - tłuszcz do formy Piekarnik rozgrzać do 220°C. Formę do zapiekanek nasmarować tłuszczem. W osolonej wodzie z łyżką oliwy ugotować makaron. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w talarki. W rondelku stopić masło i zeszklić cebulę, dusząc ją ok 3 minuty. Dodać mąkę i smażyć tak długo, aż całość zarumieni się na złoty kolor. Wówczas dodać mleko i mieszając, gotować ok. 5 minut, dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Dodać goudę i podgrzewać, aż ser się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić. Odlać ugotowany makaron i wymieszać go z sosem. Dodać parówki pokrojone w plasterki. Połowę parmezanu wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić formę i posypać resztą sera i bułką tartą. Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Uwagi: W oryginale jeszcze jest natka pietruszki wymieszana z parmezanem, czyli połowa do mieszanki makaronowej, połowa na wierzch. U mnie w domu tylko Mama lubi pietruszkę, więc obyło się bez niej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.