Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stały bywalec każdej imprezy. Jest tak prosty i szybki, że nawet MM sam je robi. Pierwszy raz zrobiłam ten tort własnie na Jego urodziny i to był strzał w 10tkę :razz:

TORT NUTELLA 

składniki:

- gotowe spody biszkoptowe do ciasta kakaowe (3szt w opakowaniu - Tesco)

- ok. 1l śmietanki kremówki (30%)

- cukier puder

- cukier waniliowy

- śmietan fix (Dr. Oetker)

- 2 małe nutelle

- nalewka wiśniowa

Nalewkę zrobiła moja Mama, jest pyszna i strasznie mocna :?: Kilkoma łyżkami nasączyłyśmy spody do ciasta. 

Ubić 0,5l kremówki z cukrem pudrem, cukrem wanioliowym i śmietan fixem (o ile dobrze pamiętam to ze 3 na 500ml śmietanki przypadają). Rozłożyć ubitą śmietanę na pierwszej warstwie ciasta, położyć drugi 'spód'. Znowu ubić śmietanę, drugie tyle i wymieszać ją delikatnie łopatką z nutellą. Rozłożyć część na warstwie ciasta, położyć ostatni 'spód'. Cały tort z wierzchu i po bokach posmarować w miarę równomiernie masą ze śmietany i nutelli. Koniecznie trzymać w lodówce. 

Uwagi:

Śmietaną w spray'u można zrobić na wierzchu szlaczek i wielką 20tkę na środku ;) Ja tak zrobiłam, ale po drodze na imprezę mi się ta śmietana z wierzchu rozpłynęła...

post-8947-1219264744_thumb.jpg

post-8947-1219264753_thumb.jpg

Opublikowano

Cukier waniliowy?? :?: - w każdym sklepie spożywczym. To dziwne, że nie znalazłaś. A konkretnie jakiego cukru waniliowego szukasz? - bo to niemozliwe, żeby w kilku sklepach nie było :razz: ;) :)

Opublikowano

Chodzi mi o cukier waniliowy, tak jak pisałam. Szukałam chyba wszędzie w okolicy. Co ciekawe, żadne znane marki, np Delecta nie produkują takiego cukru więc nie wiem gdzie taki znajdę. Może tylko w sklepie ze zdrową żywnością.

Opublikowano

Reniu-o ile dobrze kojarzę,to chyba Kamis robi cukier z prawdziwą wanilią,w każdym razie opakowanie jest takie żółto-zielone. Christino-to,co kupujemy jako cukier waniliowy nosi nazwę "wanilinowy". :?:

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,torcik wyglada apetycznie i zamierzam zrobic go w przyszlym tygodniu na ur. meza. uwielbia nutelle ;-) tylko powiedz mi prosze czy ta masa ze smietany i nutelli jest w miare gesta i dobrze sie smaruje ciasto czy jest rzadka? i jaka jest po zastygnieciu? bede wdzieczna za odpowiedz... :shock: nie lubie kiedy mi sie ciasta rozjezdzaja podczas krojenia :)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie. Chcialam zrobic ten tort i niestety...masa mi nie wyszla,zwazyla sie poprostuDołączona grafika nie wiem dlaczego?! ubilam smietanke i dodawalam po lyzce nutelle,wszystko mieszalam lyzka i po kilku lyzkach kremu masa zaczela sie rozwarstwiac! w smaku byloby napewno super ale..wkurzylam sie niesamowicie,probowalam jeszcze ratowac ten krem ubijajac go blenderem,wygladalo juz lepiej,potem sprobowalam z mlekiem w proszku ale niestety..wyladowalo wszystko w zlewieDołączona grafika szkoda... W koncu zrobilam mase budyniowa i tym przelozylam biszkopt.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.