adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Stały bywalec każdej imprezy. Jest tak prosty i szybki, że nawet MM sam je robi. Pierwszy raz zrobiłam ten tort własnie na Jego urodziny i to był strzał w 10tkę :razz: TORT NUTELLA składniki: - gotowe spody biszkoptowe do ciasta kakaowe (3szt w opakowaniu - Tesco) - ok. 1l śmietanki kremówki (30%) - cukier puder - cukier waniliowy - śmietan fix (Dr. Oetker) - 2 małe nutelle - nalewka wiśniowa Nalewkę zrobiła moja Mama, jest pyszna i strasznie mocna :?: Kilkoma łyżkami nasączyłyśmy spody do ciasta. Ubić 0,5l kremówki z cukrem pudrem, cukrem wanioliowym i śmietan fixem (o ile dobrze pamiętam to ze 3 na 500ml śmietanki przypadają). Rozłożyć ubitą śmietanę na pierwszej warstwie ciasta, położyć drugi 'spód'. Znowu ubić śmietanę, drugie tyle i wymieszać ją delikatnie łopatką z nutellą. Rozłożyć część na warstwie ciasta, położyć ostatni 'spód'. Cały tort z wierzchu i po bokach posmarować w miarę równomiernie masą ze śmietany i nutelli. Koniecznie trzymać w lodówce. Uwagi: Śmietaną w spray'u można zrobić na wierzchu szlaczek i wielką 20tkę na środku ;) Ja tak zrobiłam, ale po drodze na imprezę mi się ta śmietana z wierzchu rozpłynęła... Cytuj
renigliwice Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Ciekawy przepis, mam pytanie: Gdzie dostanę cukier waniliowy? Byłam w kilku sklepach, ale nie znalazłam. Cytuj
Christina Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Cukier waniliowy?? :?: - w każdym sklepie spożywczym. To dziwne, że nie znalazłaś. A konkretnie jakiego cukru waniliowego szukasz? - bo to niemozliwe, żeby w kilku sklepach nie było :razz: ;) :) Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Chodzi mi o cukier waniliowy, tak jak pisałam. Szukałam chyba wszędzie w okolicy. Co ciekawe, żadne znane marki, np Delecta nie produkują takiego cukru więc nie wiem gdzie taki znajdę. Może tylko w sklepie ze zdrową żywnością. Cytuj
basga Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Reniu-o ile dobrze kojarzę,to chyba Kamis robi cukier z prawdziwą wanilią,w każdym razie opakowanie jest takie żółto-zielone. Christino-to,co kupujemy jako cukier waniliowy nosi nazwę "wanilinowy". :?: Cytuj
zebcia Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Mnie również to dziwi, że w kilku sklepach nie znalazłaś. Na pewno oetker produkuje taki cukier, ale delecty chyba też widziałam.... Adrijah - śliczny torcik:) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 Witam,torcik wyglada apetycznie i zamierzam zrobic go w przyszlym tygodniu na ur. meza. uwielbia nutelle ;-) tylko powiedz mi prosze czy ta masa ze smietany i nutelli jest w miare gesta i dobrze sie smaruje ciasto czy jest rzadka? i jaka jest po zastygnieciu? bede wdzieczna za odpowiedz... :shock: nie lubie kiedy mi sie ciasta rozjezdzaja podczas krojenia :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 witam ponownie. Chcialam zrobic ten tort i niestety...masa mi nie wyszla,zwazyla sie poprostu nie wiem dlaczego?! ubilam smietanke i dodawalam po lyzce nutelle,wszystko mieszalam lyzka i po kilku lyzkach kremu masa zaczela sie rozwarstwiac! w smaku byloby napewno super ale..wkurzylam sie niesamowicie,probowalam jeszcze ratowac ten krem ubijajac go blenderem,wygladalo juz lepiej,potem sprobowalam z mlekiem w proszku ale niestety..wyladowalo wszystko w zlewie szkoda... W koncu zrobilam mase budyniowa i tym przelozylam biszkopt. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.