Gość mamaNatki Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Witam serdecznie :?: poszukuję przepisu na biszkopt z kakao tzn. ciemny może któraś z was już robiła i podpowie mi jakie potrzebne są składniki byłabym bardzo wdzięczna :razz: Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Jedyną zmianę jaką wprowadzam do "standardowego" przepisu na biszkopt, to daję dwie łyzki kakao a ujmuję tyle samo cukru. zawsze mi wychodzi ale troszke dłużej trzeba go piec :?: . w przepisie mam szklankę cukru z której ujmuję dwie niezbyt czubate łyżki cukru a w zamian dodaje tyle samo kakao Cytuj
Christina Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Inną wersją jest wymiana 2 łyżek mąki, na 2 łyżki kakao - na biszkopt pieczony z 4-5 jajek. To trzeba wyczuć, czy 2 łyżki to nie za dużo lub za mało, bo kakao bywa różne i czasem wychodzi za jasny (gdy kakao jest słabe) lub gorzkawy (jeśli kakao bardzo mocne). magdalenka_23 - czy robiłaś kiedyś biszkopt z kakao rozpuczalnym, czy tylko z takim, do zaparzania? Cytuj
Gość mamaNatki Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Dziewczyny dzięki za podpowiedzi :?: na pewno wypróbuję a powiedzcie mi jeszcze czym najlepiej nasączyć biszkopt z kremem waniliowym? bo planuje zrobić mojej córci tort przekładamy ciemny biszkopt i jasny na przemian z kremem właśnie waniliowym tylko się zastanawiam czym najlepiej by tu nasączyć te biszkopty żeby pasowało ze smakiem, pomóżcie mi coś doradzić. Cytuj
Christina Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Jeśli dla dziecka, to możesz nasączyć gorącą wodą z syropem owocowym (np. pomarańczowym, brzoskwiniowym lub innym dowolnym - jaki masz akurat pod ręką) - musi być jasny - oby nie wiśniowy, malinowy (żaden czerwony, bo zabarwi na różowo biszkopt - chyba, że o taki efekt ci chodzi). - Woda ma być dość słodka, ale bez przesady. Jeśli biszkopt ma być ciemny, to możesz użyć dowolnego soku - chociaż (według mnie) najlepiej się komponuje smakowo z wiśniowym i malinowym :?: Możesz też nasączyć syropem z owoców, z puszki, lekko rozcieńczonym przegotowaną wodą - podgrzać, żeby było ciepłe (wtedy biszkopt lepiej nasiąka). Cytuj
Gość piter21 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 to ma przepis na placek krulewiec i masa makowa.dzenki :D Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Biszkopt ciemny: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Z tych składników piekę biszkopt w dużej tortownicy. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.