Skocz do zawartości

Przepis Na Biszkopt Ciemny


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie :?: poszukuję przepisu na biszkopt z kakao tzn. ciemny może któraś z was już robiła i podpowie mi jakie potrzebne są składniki byłabym bardzo wdzięczna :razz:

Opublikowano

Jedyną zmianę jaką wprowadzam do "standardowego" przepisu na biszkopt, to daję dwie łyzki kakao a ujmuję tyle samo cukru. zawsze mi wychodzi ale troszke dłużej trzeba go piec :?: . w przepisie mam szklankę cukru z której ujmuję dwie niezbyt czubate łyżki cukru a w zamian dodaje tyle samo kakao

Opublikowano

Inną wersją jest wymiana 2 łyżek mąki, na 2 łyżki kakao - na biszkopt pieczony z 4-5 jajek. To trzeba wyczuć, czy 2 łyżki to nie za dużo lub za mało, bo kakao bywa różne i czasem wychodzi za jasny (gdy kakao jest słabe) lub gorzkawy (jeśli kakao bardzo mocne). magdalenka_23 - czy robiłaś kiedyś biszkopt z kakao rozpuczalnym, czy tylko z takim, do zaparzania?

Opublikowano

Dziewczyny dzięki za podpowiedzi :?: na pewno wypróbuję a powiedzcie mi jeszcze czym najlepiej nasączyć biszkopt z kremem waniliowym? bo planuje zrobić mojej córci tort przekładamy ciemny biszkopt i jasny na przemian z kremem właśnie waniliowym tylko się zastanawiam czym najlepiej by tu nasączyć te biszkopty żeby pasowało ze smakiem, pomóżcie mi coś doradzić.

Opublikowano

Jeśli dla dziecka, to możesz nasączyć gorącą wodą z syropem owocowym (np. pomarańczowym, brzoskwiniowym lub innym dowolnym - jaki masz akurat pod ręką) - musi być jasny - oby nie wiśniowy, malinowy (żaden czerwony, bo zabarwi na różowo biszkopt - chyba, że o taki efekt ci chodzi). - Woda ma być dość słodka, ale bez przesady. Jeśli biszkopt ma być ciemny, to możesz użyć dowolnego soku - chociaż (według mnie) najlepiej się komponuje smakowo z wiśniowym i malinowym :?: Możesz też nasączyć syropem z owoców, z puszki, lekko rozcieńczonym przegotowaną wodą - podgrzać, żeby było ciepłe (wtedy biszkopt lepiej nasiąka).

  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Biszkopt ciemny: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Z tych składników piekę biszkopt w dużej tortownicy. Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.