mamalu Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Chcialam Wam polecic przepis na super sos slodko kwasny.Wyprobowalam i jest naprawde pycha.Przepis dostalam od kolezanki.Troche go zmodyfikowalam bo wydawal mi sie za kawsny i za slodki za razem, ale to kwestia smaku. Przepis orginalny. 3kg pomidorów 1kg cebuli(kostka).Gotować pomidory z cebulą godz. Po godz gotowania dodajemy: 2 łyżki soli 1 paprykę pokrojoną w kostkę 2,5 szkl cukru 3/4 szkl octu 2 łyżki papryki słodkiej 1/4 łyżki chili 1łyżka cuury 1/4 lub 1/2 łyżki pieprzu białego 1 łyżka czosnku mielonego(granulowanego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 łyżki musztardy Wszystko gotujemy jeszcze 0,5 godz.Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w sporej ilości sosu.Dodajemy do garnka,zagotowujemy i goracy sos nakładamy do słoików. Ja zmienilam nastepujace skladniki. Mniej cukru(jedna i pol szklanki) za to wlalam zalewe z ananasa. Zamiast octu, sok z cytryny i jeszcze zamiast czosnku granulowanego dalam swiezy. A i jeszcze na koncu sloiki lekko zagotowalam ,bo w takie zakrecanie na goraco nie wierze. Pozdrawiam Danusia. Cytuj
Christina Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Octu nie dawałaś wcale? - A sok tylko z 1 cytryny? Czy po półgodzinnym gotowaniu z resztą dodatków, papryka, kukurydza i ananas nie są zbyt "rozciapciane"? - bo ja lubię lekko chrupiące warzywa w takich sosach... Cytuj
figiel Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Witam ! Robię ten sos już od od zeszłego roku , potwierdzam jest pyszny .Ja dodaje jeszcze kilka marchewek pokrojonych w słupki . Cytuj
campari Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 czy pomidory przed obrobka pozbawiamy skory? Cytuj
mamalu Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Christina -pierwsza probna porcja wyszla mi faktycznie troche rozgotowana. Druga gotowalam duzo krocej.Ja dalam soku z poltorej cytryny ale to sprawa wlasnego smaku (octu nie dalam wcale) Campari- Ja obieralam pomidory ze skorki. A jeszcze dzisiaj kolezanka mi powiedziala ze mozna dodac tez troche plasterkow bambusa. Mam nadzieje ze sos bedzie Wam smakowal. Cytuj
Christina Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Mnie i moim bliskim będzie smakował z pewnością :?: Dzięki za przepis - mam tylko nadzieję, że znajdę czas, żeby zrobić ten sos. Ile mniej-więcej wychodzi litrów z tych składników? Cytuj
mamalu Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Hummmm....... :?: Christino ciezko mi teraz odpowiedziec na to pytanie bo pierwszy raz robilam z dwoch porcji i czesc tego zaserwowalam gosciom, na kolacje .Ja dawalam do sloikow 500ml. Cytuj
campari Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 wlasnie robie... w tej chwili gotuja sie pomidory z cebula .......................................... zrobilam, z tej porcji wyszlo mi 9 pol litrowych sloikow, oczywiscie nie obylo sie bez modyfikacji * zmniejszylam ilosc cukru do 1.5 szklanki, a wydaje mi sie, ze i 1 szklanka byloby jeszcze lepiej * dalam 3 papryki * zwiekszylam ciut ilosc przypraw * ze wzgledow na dzieci, ktore nie lubia podobno :?: kukurydzy wszystko jak sie ugotowalo, zmiksowalam. Sprobowalam jeszcze gorace i powiem Wam: TO JEST PYSZNE!!!! Polecam sosik, naprawde pyszny Cytuj
mamalu Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Campari ciesze sie ze Wam smakuje.Ja juz napewno zadnego takiego gotowego sloiczka nie kupie. Pozdrawiam Danusia. Cytuj
Emka Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Sos pyszny,robiłam go już w zeszłym roku teraz była powtórka.Ja także nie kupuję gotowych słoików mając takie pyszności w spiżarni. Cytuj
agadab Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 ojej, ale to brzmi smakowicie! Właśnie przepis trafia do mojego notesu. jak będą świerze warzywka zrobię napewno. a moze dodam trochę zielonej fasolki szparagowej? Cytuj
Stokrotka Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 To w tym roku i ja wypróbuję ten przepis. Dam znać jak mi poszło :D Cytuj
88kasia88 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 ja też go wypróbóje! bo od dłużcszego czasu szukałam przespisu na taki sosik a/la sok słodko-kwaśny Łowicz lub Pudliszki :-D ale nigdzie w necie nie było tak pysznego jak ten (ja przeczytała to od razu zgłodniałam) ::-D Cytuj
campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 w tym roku rowniez bede go robic... moja cora wyjada sos lyzkami z gara :roll: wiec jak tu nie robic ;) W tym roku robie z wiekszej ilosci :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi