Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialam Wam polecic przepis na super sos slodko kwasny.Wyprobowalam i jest naprawde pycha.Przepis dostalam od kolezanki.Troche go zmodyfikowalam bo wydawal mi sie za kawsny i za slodki za razem, ale to kwestia smaku. Przepis orginalny. 3kg pomidorów 1kg cebuli(kostka).Gotować pomidory z cebulą godz. Po godz gotowania dodajemy: 2 łyżki soli 1 paprykę pokrojoną w kostkę 2,5 szkl cukru 3/4 szkl octu 2 łyżki papryki słodkiej 1/4 łyżki chili 1łyżka cuury 1/4 lub 1/2 łyżki pieprzu białego 1 łyżka czosnku mielonego(granulowanego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 łyżki musztardy Wszystko gotujemy jeszcze 0,5 godz.Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w sporej ilości sosu.Dodajemy do garnka,zagotowujemy i goracy sos nakładamy do słoików. Ja zmienilam nastepujace skladniki. Mniej cukru(jedna i pol szklanki) za to wlalam zalewe z ananasa. Zamiast octu, sok z cytryny i jeszcze zamiast czosnku granulowanego dalam swiezy. A i jeszcze na koncu sloiki lekko zagotowalam ,bo w takie zakrecanie na goraco nie wierze. Pozdrawiam Danusia.

  • Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Octu nie dawałaś wcale? - A sok tylko z 1 cytryny? Czy po półgodzinnym gotowaniu z resztą dodatków, papryka, kukurydza i ananas nie są zbyt "rozciapciane"? - bo ja lubię lekko chrupiące warzywa w takich sosach...

Opublikowano

Christina -pierwsza probna porcja wyszla mi faktycznie troche rozgotowana. Druga gotowalam duzo krocej.Ja dalam soku z poltorej cytryny ale to sprawa wlasnego smaku (octu nie dalam wcale) Campari- Ja obieralam pomidory ze skorki. A jeszcze dzisiaj kolezanka mi powiedziala ze mozna dodac tez troche plasterkow bambusa. Mam nadzieje ze sos bedzie Wam smakowal.

Opublikowano

Mnie i moim bliskim będzie smakował z pewnością :?: Dzięki za przepis - mam tylko nadzieję, że znajdę czas, żeby zrobić ten sos. Ile mniej-więcej wychodzi litrów z tych składników?

Opublikowano

Hummmm....... :?: Christino ciezko mi teraz odpowiedziec na to pytanie bo pierwszy raz robilam z dwoch porcji i czesc tego zaserwowalam gosciom, na kolacje .Ja dawalam do sloikow 500ml.

Opublikowano

wlasnie robie... w tej chwili gotuja sie pomidory z cebula

..........................................

zrobilam, z tej porcji wyszlo mi 9 pol litrowych sloikow, oczywiscie nie obylo sie bez modyfikacji

* zmniejszylam ilosc cukru do 1.5 szklanki, a wydaje mi sie, ze i 1 szklanka byloby jeszcze lepiej

* dalam 3 papryki

* zwiekszylam ciut ilosc przypraw

* ze wzgledow na dzieci, ktore nie lubia podobno :?: kukurydzy wszystko jak sie ugotowalo, zmiksowalam.

Sprobowalam jeszcze gorace i powiem Wam:

TO JEST PYSZNE!!!!

Polecam sosik, naprawde pyszny

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

ojej, ale to brzmi smakowicie! Właśnie przepis trafia do mojego notesu. jak będą świerze warzywka zrobię napewno. a moze dodam trochę zielonej fasolki szparagowej?

  • 5 miesięcy temu...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

ja też go wypróbóje! bo od dłużcszego czasu szukałam przespisu na taki sosik a/la sok słodko-kwaśny Łowicz lub Pudliszki :-D ale nigdzie w necie nie było tak pysznego jak ten (ja przeczytała to od razu zgłodniałam) ::-D

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.