88kasia88 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Właśnie wczoraj zrobiłam sos - ze swoich pomidorków i papryki dałam trzy kolory (po jednej) - przyprawy dawałam po jednej małej łyżeczce wszystkich - jestem taka zadowolona, że aż nie mogę się nadziwić :-D bo to moje pierwsze przetwory :-D wrzucę zdjęcie - mam nadzieję, ze się załaduje :-D Cytuj
ali Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 no pięknie się prezentuje ten Twój sosik, może też się skuszę? Cytuj
gatita Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czytając powyższe posty nie sposób się nie zachęcić :-D Cytuj
Stokrotka Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Super sosik! Dla mnie był troszkę zbyt ostry, dlatego do drugiej porcji dodałam mniej chili. Polecam wszystkim, naprawdę warto :) Cytuj
tomaszek Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 ... dziękuje za przepis ... mega wypas... lecz polecam nie dodawać curry poniewaz wychodzi sos curry a nie słodko-kwaśny , ale przepis najlepszy jaki dotychczas poznałem ... rewelacja ... Cytuj
zos Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Długo szukałam przepisu na taki sos. To jest to! Cytuj
mantra Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Wróciłam po długiej przerwie na forum w poszukiwaniu pomysłów na zimowe przetwory. To jest to! Idę na jarmark po warzywka :) Cytuj
Mandi111 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ja również polecam ten sosik! Jest przepyszny do makaronu albo do ryżu ugotowanego na sypko. Moje uwagi: - na początku pomidory sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórę - dodałam mniej cukru, za to wlałam sok z ananasów z puszki - nastepnym razem chili i białego pieprzu dam o wiele mniej (pieprz zmniejszę o połowę, chili tylko wezmę na czubek łyżeczki) - jak dla mnie było zbyt pikantne i paliło mnie w język, mój mąż podczas jedzenia miał zaczerwienione i załzawione oczy (hihi) Dlatego musiałam ratować sos i zrobiłam tak. Wrzuciłam z powrotem sos do garnka, w oddzielnym garnku podgotowałam 2 kg pomidorów bez skórki i 1 kg cebuli cukrowej - dodałam to do sosu, wymieszałam i było ok - smak słodko-piakntno-kwaśny - po porstu idealny:) Wyszło mi 20 małych słoiczków takich po dżemie. Cytuj
mantra Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 My uwielbiamy ostre, więc pewnie te proporcje będą idealne ;) Myślę o dodaniu marchewki jeszcze :) Cytuj
Mandi111 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja bym proponowała dodać marchewkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę i ewentualnie seler (nitki ze słoika):) Cytuj
fredzia Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam.Zrobiłam ten sos dzisiaj po próbowaniu zrobiłam jeszcze raz jest super. Cytuj
PannaGabrianna Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Sos zrobiłam, chociaż chyba trochę przedobrzyłam z musztardą- raz że ciut za dużo a dwa zamiast zwykłej podkusiło mnie i dałam rosyjską. Dam znać jak rozpakuję pierwszy słoik, myślę, że to nie potrwa długo ;) Cytuj
eko_she Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2011 Brzmi świetnie :) ja robię sos z fig. nigdzie w polsce go nie jadlam, tylko za granicą miałam taką okazję. Cytuj
basga Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 I ja też go zrobiłam a dziś zaczynam robić drugi raz.Pomidory zmieliłam w maszynce do mięsa i gotując odparowałam z nich wodę a potem zmiksowałam.Dałam dużo marchewki startej na jarzynówce,papryki czerwonej,trochę cukinii,cebuli,seler ze słoiczka przed końcem gotowania.Nie dawałam kukurydzy bo akurat za nią nie przepadam.Sos jest tak smaczny że już otworzyłam jeden słoik i jedliśmy go z plackami ziemniaczanymi a ja nawet na kanapkę sobie dawałam.No i teraz też zmniejszę ilość octu bo choć lubię kwaśne to był trochę zbyt kwaśny.Zapomniałabym...dodałam jeszcze kilka jabłek startych na grubych oczkach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.