mcwill Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Produkty: -1kg owoców agrestu - 1 litr wódki 45% - 0,3 kg cukru - pół laski wanilii - kawałek korzenia imbiru Przygotowanie: Dojrzały agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć i osuszyć. Następnie owoce lekko rozgnieść, aby popękały, ale nie miażdżyć. Zalać wódką, dodać przyprawy i postawić w ciepłym słonecznym miejscu na 2 -3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew, przecedzić i postawić do ciemnego chłodnego pomieszczenia. Owoce zasypać cukrem, wstrząsać co 2 -3 dni naczyniem, aby przyspieszyć rozpuszczanie cukru. Po zlaniu syropu dolewany do niego otrzymany wcześniej nalew. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 1 miesiąc. Nalewka ma barwę uzależnioną od koloru owoców. Zamiast cukru można dodać odpowiednią ilość miodu. Czas przygotowania: jak wszystkie nalewki im dłużej tym lepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.