k@sia Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Ciasto: mąka tortowa - 1 szklanka mąka ziemniaczana - 1 łyżka jajka - 6 szt. cukier - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki ocet - 1 łyżeczka Masa: cukier - 1 szklanka masło lub margaryna - 1/2 kostki cukier waniliowy - 1 szt. sok z cytryny - z 1 cytryny mleko - 1/2 szklanki mąka ziemniaczana - 2 łyżki Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane przez sito obie mąki. Niezbyt dużą blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec jak biszkopt do 15 minut w temp. 200 stopni. Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Potem dodać sok z cytryny. W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając, wlać je do gotującej się masy. Ugotować jak budyń, troszkę przestudzić. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Smacznego :?: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.