pszubart Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Pierogi z kaszą i serem. Ciasto: mąka, woda, olej. Farsz: kasza gryczana, ser biały, sól, pieprz, mięta suszona. Wykonanie: Zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować je na stolnicy i pociąć nożem na kwadraty lub wykrajać krążki szklanką. Ugotowaną kaszę gryczaną, połączyć z białym serem w stosunku 3:1. Do masy dodać miętę suszoną (z torebek expresowych). Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na ciasto i zlepiać brzegi pierogów. Pierogi wrzucić na posolony wrzątek z odrobią oleju. Gotować pierogi do momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi miętowe wyłowić na półmisek. Podawać gorące po ugotowaniu lub odsmażane na oleju. :?: Cytuj
łuki Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Bardzo ciekawy przepis. Nie sądziłem, że można połączyć biały ser z kaszą. Cytuj
kanapka Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Pewnie, że można połączyć. A przepis bardzo miły. Wcześniej już je robiłam. Może nie dokładnie takie same bo nie używam kaszy gryczanej a jęczmiennej albo po prostu perłowej ale tak czy inaczej są bardzo smaczne :) Cytuj
Gość palma75 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 hej jakiej mąki używacie do ciasta bo ja ostatnio zrobiłam i wyszły szare pierogi i chyba mało mąki dodałam bo się rozwalały w gotowaniu ale nie na łączeniach dziwne doradźcie coś plis:) Cytuj
rybcia Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Ja używam mąki wrocławskiej pszennej typ.500 i pierogi wychodzą mi fajne. Robiłam też pierogi ruskie i do części farszu dodałam miętę,też były fajne. Może za długo gotowałaś,ja zaraz po wypłynięciu na wierzch wyławiam,a do ciasta dodaję albo łyżeczkę masła albo troszkę oleju.Ciasto lepiej się wyrabia,jest mięciutkie i elegancko formuje sie pierogi. Cytuj
Gość palma75 Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 dzięki Rybcia za odpowiedź ja tez wyjmuje z wody jak wypłyną ale chyba nie mam wprawy w robieniu ciasta 2 razy dopiero je robiłam pozdrawiam Cytuj
zebcia Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Ciekawy przepis... tylko mam pytanie - ile torebek mięty na ile sera? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.