pszubart Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, cebula. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min. :) Cytuj
parasolka Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 dzieki za przepis w sobotę wybieram się na grzyby i zamierzam zamarynować je tylko nie miałam przepisu, :) a prosze mi podpowiedzieć, jak już umyje grzybki mam je poukładać na wcisk do słoików? potem zalać tą zalewą gorącą? czy zimną? i co potem jak pozamykam nakrętki to co dalej się robi? byłabym wdzięczna za pomoc ;) Cytuj
mac51 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Parasolka :) Jezeli moge podpowiedzieć.Najpierw musisz grzyby oczyścić, wrzucić do gorącej osolonej wody i gotowac. Maslaki okolo 10 minut, podgrzybki i im podobne dłużej. Okolo pól godziny. Później odcedzić, powkładać do słoików, ostudzic i dopiero zalać gorącą zalewą. Dla pewnosci mozesz pasteryzować. Ja tego nie robię. Pozdrawiam :sad: Ale moze Pszubart robi inaczej, nie wiem ;) Cytuj
pszubart Opublikowano 15 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Wszystkie marynaty w słoikach na zimę, należy koniecznie pasteryzować. :) Cytuj
parasolka Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 o rany, :) wielkie dzięki za pomoc, :sad: nie wiedziałam o tym gotowaniu grzybów ;) a pasteryzowanie to znaczy, że po zakręceniu słoiki trzeba gotować w garnku? Cytuj
mac51 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Parasolka :sad: Jak juz napisałem, ja nie pasteryzuję, ale moja marynata jest trochę inna.Do grzybów używam wody i octu w takiej samej ilości. 1 1/4 szklanki wody,1 1/4 szklanki octu, 4-5 dag cukru, 1 dag soli oraz przyprawy(pieprz, ziele, liście laurowe). A pasteryzacja to oczywiście podgrzewanie przetworów od 60 do 100*C ;) I jeszcze jedno...ocet 10% :-) To teraz na grzyby i do roboty :) Cytuj
parasolka Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 bardzo dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :) byliśmy na grzybach i zebraliśmy nawet sporo ale były tylko duże, jeśli nie powiedzieć że wielkie, do marynowania się nie nadają, zrobiliśmy sobie jajecznicę, Cytuj
agadab Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 grzybków nie należy układć w słoikach, muszą swobodnie pływać w zalewie ( kiedy potrząśnie się w słoiku), ponieważ zalewa po pewnym czasie zmętnieje i całość nie wygląda apetycznie. Przynajmniej tak się dzieje z podgrzybkami i opieńkami, które w moim regionie są powszechne. Grzyby obgotowywuje pół godziny. przygotowywuję najlepszą na świecie zalewę: 4 szkl. wody niepełna szkl. octu ( do podgrzybków daję całą) 10 czubatych łyżek cukru sól do smaku ziele, liść cebula do gotującej zalewy dodaje grzyby. Całość zagotowywuję jeszcze raz. gorące do słoików, po czym zakręcam i do góry dnem aż wystygną. Oczywiście, jak mam więcej grzybów to robię więcej zalewy. tak przygotowane grzybki nawet po dwóch latach sa wyśmienite, a opieńki zrobione w ten sposób znikają z piwniczki w każdej ilości. Cytuj
Jolanda Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, cebula. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min. 🙂 Witaj pszubart właśnie zrobiłam grzybki prawdziwki wg twojej receptury zalewa pychotka oczywiście musiałam otworzyć słoik bo ślinka mi ciekła pychotka :biggrin: dzieki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.