seri Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE ANETY&XANI składniki 2 szklanki drobno utartej marchewki 2 szklanki pszennej mąki 1 szklanka cukru (można wrzucić jeszcze paczuszkę cukra waniljowego jak to Xania zrobiła [E] ) kostka masła - 200 g 4 jajka czubata łyżeczka cynamonu czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody ćwierć łyżeczki imbiru w proszku szczypta soli paczka orzechów włoskich (dałyśmy 150g) masło i tarta bułka do formy cukier puder do posypania sposób przygotowania 1. Rozpuść masło i ostudź. 2. Posiekaj orzechy. Możesz to zrobić na kilka sposobów: a) włóż do siatki i walnij nożem, szklanką, o podłogę/stół/ścianę [E] b) użyj blendera, tylko uwaga! nie dopuśćmy do sproszkowania orzechów. pamiętaj: sproszkowany orzech to ZŁY orzech. c) pokrój każdego ręcznie ( [E] ) 3. mąka + proszek + sól + soda = mieszać 4. utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, cukier ma nie zgrzytać w zębach, także trzeba często próbować owej masy (mniam [E] ) 5. Do masy jajecznej dodaj mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, orzechy, cynamon i imbir 6. zmiksuj [E] 7. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. 8. Piecz około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 9. sypnij cukrem pudrem 10. zjedz, poczęstuj rodzinę/chłopaka/dziewczynę/sąsiada/psa/przechodnia 11. podziel się tym przepisem z innymi [E] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] przepudrowało mi się :razz: mam nadzieję, że tego przepisu nie było. ciasto smaczne, znikło w mig, zrobiłam je z przyjaciółką przed imprezą :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.