k@sia Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Składniki: 1 szkl. cukru 2 jajka ½ słoika dżemu 1 łyżeczka sody 2 szkl. mąki ½ szkl. oleju ½ szkl. mleka 1 łyżeczka cynamonu Cukier utrzeć z jajkami, następnie dodać 1 łyżeczkę sody, mąkę i olej. Wymieszać. Dodać dżem, mleko. Dobrze wymieszać. Piec ok. 50 min. Smacznego :) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Kasiu, piekłam to ciasto w weekend i wyszło bardzo smaczne i pulchne. Dodałam 2 łyżeczki cynamonu. Zdziwiłam sie bardzo, bo kolor był mocno czekoladowy a nie dodaje sie kakao. Dodatkowo wychodzi bardzo puszysta i jak pachnie światecznie. Polecam. Zrobiłam zdjecia tylko musze sie dostać do aparatu. Cytuj
sylwuśka Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Zamierzam dzis zrobic to ciasto ;) Czy nie ma róznicy jakiego dzemu dodam? Cytuj
minia51 Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Kiedyś często piekłam takie ciasto. Ja dodawałam różne dżemy np, truskawkowy, z czarnej porzeczki. Ciasto bardzo dobrw, dżem daje wilgotność, ciasto nie jest suche. Nie wiem jaki dżem daje Kasia. Ciasto jest ciemne, jak pisze Agnieszka, trochę przypomina murzynka, choć jest bez kakao. Cytuj
Basia K Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Ja podobnie,jak Minia,gdy piekłam podobne ciasto dawałam różne dżemy.Najczęściej ciemne Z czarnej porzeczki,z owoców leśnych lub powidła śliwkowe. Dawno już nie piekłam tego ciasta..... Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Na jaką blaszkę jest to ciasto? Cytuj
sylwuśka Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Ja robilam je dzis blaszka ok. 28cm na 23,5cm czy jakos tak. Pózniej dodam fotki ;) Cytuj
minia51 Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Na jaką blaszkę jest to ciasto? Zawsze piekłam to ciasto z podwójnej porcji, wtedy używałam dużej blachy 37cm/21cm (teraz zmierzyłam) Cytuj
k@sia Opublikowano 23 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Nie ma różnicy jaki dodamy dżem do tego ciasta, ja zazwyczaj daję wiśniowy lub śliwkowy. Piekę je w okrągłym prodiżu o średnicy dna 25 cm ;) a ciemny kolor to zasługa cynamonu :shock: Cieszę się kobietki, że pieczecie to ciasto i że Wam smakuje :shock: Cytuj
Tulsa Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Sylwuśka,udało Ci się to ciasto? Dorzuć fotki,pls. ;) Sama jestem ciekawa,bo wydaje się być odpowiednie na Boże Narodzenie. Myślę,że wtedy spróbuję je upiec (oby tylko mój piekarnik "się spisał"). Cytuj
sylwuśka Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Tak wyszlo mi ciasto goráco polecam ;) Bardzo smaczne robilam w tej mniejszej blaszce i máz z pracy wrócil sam prawie pól blaszki zjadl. Jeszcze lekko cieple wtrynial hehehe ;) Tylko troche przedobrzylam dalam caly sloik dzemu truskawkowego ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Ja też upiekłam to ciasto! Dziś zobaczyłam przepis i to była spontaniczna decyzja. Właściwie to upiekłam dla rodziców na weekend bo sama jutro o świcie wyjeżdżam na studia ;) Więc będą mieli do kawki. Zwiększyłam ilość składników i upiekłam w dużej formie babkowej. Cudnie pachnie podczas pieczenia! Dałam do środka mały słoiczek dżemu wieloowocowego (własnego wyrobu). Ciasto jest ciemne za sprawą cynamonu. Wyrosło wspaniale i widać, że jest pulchniutkie i wilgotne (po odwróceniu do góry nogami). Oblałam polewą czekoladową. Mam zdjęcia ale zamieszczę dopiero po powrocie ze zjazdu. Jeszcze nie pokrojone.. ależ jestem ciekawa smaku ;) ... Cytuj
wiola344 Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 ;) Witam, zrobiłam twoje ciasto i muszę przyznać że jest super pyszne i co najważniejsze pulchne,ja zrobiłam z podwójnej porcji,a to moje ciacho ;) ;) polecam wszystkim bo warto ,dzieki za pyszny przepis ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 Ja też dodam obiecane zdjęcia. Robione były wieczorem więc może nie są najlepszej jakości. Najważniejsze, że ciasto bardzo przypadło do gustu mojej rodzince, a zwłaszcza Mamie.. Przez to, że upiekłam je w formie babkowej zostało nazwane babka cynamonowa... i już tak chyba zostanie. Dziś rano jadłam z Mamą ostatnie kawałki.. i Mama powiedziała: "no pyszna Ci ta babka wyszła.. ja już żadnej innej babki nie chcę" hehe... ;) Dzięki za przepis! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.