k@sia Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Ciasto: 5 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na tortownicę i piec ok. 10 min. Masa jabłkowa: 1 kg antonówek galaretka owocowa łyżka żelatyny cukier Jabłka przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę gotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Krem: budyń 1/2 l mleka kostka masła 1 szkl. cukru Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na masę, po czym dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę jabłek. Polewa: 1/2 kostki margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Składniki polewy podgrzać (nie gotować) i ciągle mieszając ostudzić. Zimną polać ciasto. Smacznego :) Cytuj
Christina Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 K@siu, czy już piekłaś/robiłaś to ciasto, czy tylko podajesz zaczerpnięty skądś przepis? - Pytam, bo piekłam biszkopt już wiele, wiele razy i w tym przepisie nie zgadza mi się czas pieczenia w stosunku do ilości składników (biorąc pod uwagę optymalną dla biszkoptu temp. 170-175 stopni)... Nie podałaś również, jakiej wielkosci ma być tortownica. Ponadto, czy budyń ma być w opakowaniu na 1/2, czy na 3/4 litra mleka? Cytuj
k@sia Opublikowano 8 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Oczywiście, że piekłam. Nie zamieszczam niewypróbowanych przeze mnie przepisów. Budyń na 1/2 l naturalnie, tak jak jest w przepisie, reszta przepisu też jest taka jak powinna być. Ja piekłam ten biszkopt w okrągłym prodiżu o średnicy 28 cm. Jeśli obawiasz się, że może się nie udać skorzystaj ze swojego wypróbowanego przepisu na biszkopt :) Ciasto bardzo smaczne, polecam :razz: Cytuj
Christina Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Nie obawiam się, że biszkopt, pieczony przeze mnie, może się nie udać - nawet założyłam temat o tajemnicach udanego biszkoptu - https://www.smaczny.pl/forum/Biszkopt-t6800.html - Jeśli chcesz, dodaj tam też coś od siebie :) Teraz już wiem, dlaczego nie pasował mi czas pieczenia biszkoptu (wydawał mi się za krótki)... - Powinnaś napisać w pierwszym poscie, że te 10 minut pieczenia, to właśnie w prodiżu - bo w piekarniku trzeba piec dłużej biszkopt z 5 jaj (nawet w tej wielkości tortownicy - właśnie takiej używam i zawsze piekę 15-20 minut). Ciasto chętnie wypróbuje - chociaż robiłam bardzo podobne, tylko nie robiłam polewy czekoladowej, lecz posypywałam ciasto tartą czekoladą lub uprażonymi płatkami migdałowymi, a do jabłek dodawałam tylko galaretkę, bez żelatyny (najpierw mierząc objętość uprazonych jabłek, żeby dodpasować ilość galaretki). Czasem krem budyniowy zastępowałam ubitą śmietaną, zestaloną żelatyną - też ciasto smakuje pysznie :razz: Cytuj
ewciapg Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Upiekłam wczoraj to ciasto. Pycha. Faktycznie czas pieczenia biszkoptu dłuższy, ale wyszedł bardzo pulchny. Polecam serdecznie. Do jabłek dodałam galaretkę agrestową bo innej nie miałam w domu a miałam ochotę wypróbować przepis. Cytuj
k@sia Opublikowano 9 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Cieszę się bardzo, że ciasto smakuje :) I bardzo przepraszam za komplikacje w przepisie, obiecuję poprawę :P A jeśli chodzi o galaretkę to nie ma różnicy o jakim będzie smaku, oby tylko nam smakowała :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.