Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na tortownicę i piec ok. 10 min.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg antonówek
  • galaretka owocowa
  • łyżka żelatyny
  • cukier
Jabłka przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę gotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka.

Krem:

  • budyń

  • 1/2 l mleka
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru
Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na masę, po czym dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę jabłek.

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

  • 2 łyżki kakao
Składniki polewy podgrzać (nie gotować) i ciągle mieszając ostudzić. Zimną polać ciasto.

Smacznego :)

Opublikowano

K@siu, czy już piekłaś/robiłaś to ciasto, czy tylko podajesz zaczerpnięty skądś przepis? - Pytam, bo piekłam biszkopt już wiele, wiele razy i w tym przepisie nie zgadza mi się czas pieczenia w stosunku do ilości składników (biorąc pod uwagę optymalną dla biszkoptu temp. 170-175 stopni)... Nie podałaś również, jakiej wielkosci ma być tortownica. Ponadto, czy budyń ma być w opakowaniu na 1/2, czy na 3/4 litra mleka?

Opublikowano

Oczywiście, że piekłam. Nie zamieszczam niewypróbowanych przeze mnie przepisów. Budyń na 1/2 l naturalnie, tak jak jest w przepisie, reszta przepisu też jest taka jak powinna być. Ja piekłam ten biszkopt w okrągłym prodiżu o średnicy 28 cm. Jeśli obawiasz się, że może się nie udać skorzystaj ze swojego wypróbowanego przepisu na biszkopt :) Ciasto bardzo smaczne, polecam :razz:

Opublikowano

Nie obawiam się, że biszkopt, pieczony przeze mnie, może się nie udać - nawet założyłam temat o tajemnicach udanego biszkoptu - https://www.smaczny.pl/forum/Biszkopt-t6800.html - Jeśli chcesz, dodaj tam też coś od siebie :)

Teraz już wiem, dlaczego nie pasował mi czas pieczenia biszkoptu (wydawał mi się za krótki)... - Powinnaś napisać w pierwszym poscie, że te 10 minut pieczenia, to właśnie w prodiżu - bo w piekarniku trzeba piec dłużej biszkopt z 5 jaj (nawet w tej wielkości tortownicy - właśnie takiej używam i zawsze piekę 15-20 minut).

Ciasto chętnie wypróbuje - chociaż robiłam bardzo podobne, tylko nie robiłam polewy czekoladowej, lecz posypywałam ciasto tartą czekoladą lub uprażonymi płatkami migdałowymi, a do jabłek dodawałam tylko galaretkę, bez żelatyny (najpierw mierząc objętość uprazonych jabłek, żeby dodpasować ilość galaretki).

Czasem krem budyniowy zastępowałam ubitą śmietaną, zestaloną żelatyną - też ciasto smakuje pysznie :razz:

Opublikowano

Upiekłam wczoraj to ciasto. Pycha. Faktycznie czas pieczenia biszkoptu dłuższy, ale wyszedł bardzo pulchny. Polecam serdecznie. Do jabłek dodałam galaretkę agrestową bo innej nie miałam w domu a miałam ochotę wypróbować przepis.

post-10748-1220951547_thumb.jpg

post-10748-1220951873_thumb.jpg

Opublikowano

Cieszę się bardzo, że ciasto smakuje :) I bardzo przepraszam za komplikacje w przepisie, obiecuję poprawę :P A jeśli chodzi o galaretkę to nie ma różnicy o jakim będzie smaku, oby tylko nam smakowała :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.