teresap Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Trochę podobny do ostatniego , ale inny i smaczniejszy – rozpływa się w ustach , naddatek prosty i szybki Koniecznie spróbujcie...........???? :) Biszkopt (ja zawsze robie ten) 5-6 jajek (zależy od wielkości biszkoptu) 1/2 szk mąki tortowej 1/2 szk mąki ziemniaczanej 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku Oddzielić białka od żółtek i do żółtek dodać 1/2 łyżeczki octu roztrzepać i zostawić Białka ubić z szczyptą soli +cukier +żółtka+ mąka z proszkiem zmieszana = ciasto ,czyli spód naszego placka 1 1/2 do 2kg jabłek (ja daje2) zetrzeć na grubych oczkach i smażymy około 5 minut (jak jabłka kwaśne można dodać 2 łyżeczki cukru , można dodać np. cukier waniliowy lub cynamon , to wedle uznania) 2 budynie śmietankowe rozrobić w skąpej 1/2 szk wody i wlać do jabłek i smażymy mieszając cały czas do rozpuszczenia grudek . Gorąco masę na biszkopt wykładamy PO WYSTYGNIĘCIU 1/2 lub 3/4 śmietany 30% ubić z 1lub 2 łyżkami cukru pudru + 2 – 3 śmietano fix ( w zależności od ilości śmietany albo zamiast fix można dać 1 łyżkę żelatyny ) KONIECZNIE na wierzch zetrzeć 1/2 gorzkiej czekolady ( ja daje Wedel) CZEKAM NA OPINIE – moim skromnym zdaniem będziecie zachwyceni :razz: , czyli do ROBOTY Cytuj
andy8 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Tereniu piękne ciasto na pewno warte wypróbowania :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Śliczności... i na 100% pyszności :) Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Tereniu potwierdzam że ten placek jest super. Pozdrawiam Cytuj
teresap Opublikowano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 To jest naprawde pyszny jabłecznik POZDRAWIAM Cytuj
ala291 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 teresap,powiedz proszę,czy nie trzeba zapiekać tych jabłek z budyniem,jak wylejesz je na upieczony już biszkopt?? pozdrawiam :grin: aż slinka cieknie,tak smakowicie wyglada ten jabłecznik na zdjeciach:) Cytuj
teresap Opublikowano 1 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 WITAM nic nie trzeba zapiekać , jabłka smażysz i wlać budyń , który chwile gotujesz i gorące na biszkopt , poczekać aż wystygnie + śmietana Naprawde proste a dobre POZDRAWIAM I CZEKAM NA ZDIĘCIE :grin: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Już dawno nie robiłam ciasta ale twoje Tereniu ciacho zmusza mnie do upieczenia . Wygląda tak smakowicie,jak zrobię dam znać. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
teresap Opublikowano 2 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Ja dziś je upiekłam - smaczne :) CZEKAM NA OPINIE :) POZDRAWIAM :grin: :) Cytuj
apsik Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Tereniu mam w planach Twój placuszek na jutro tylko mam małe pytanie...mam w słoikach takich 0.90 litra jabłka smażone to wtedy na jeden słoik ile dać budyniu-proszę o pomoc i z góry dziękuję i oczywiście gorąco Cię pozdrawiam. Cytuj
teresap Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Ja bym dała 1 budyń i 1/4 szklanki wody , no i oczywiście miejsza blaszka. POZDRAWIAM i już życzę smacznego :) Cytuj
apsik Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Teresko najpierw chcę podziękować za pomoc...upiekłam wczoraj to cudo-proste a jakie smaczne. Naprawdę zrobi to nawet osoba której wydaje się ,że nie umie piec. Stawiam oczywiście 5-ciasto ma same zalety. Do jabłek -których dałam słoik 0.90 litra-dałam budyń na 3/4 rozpuszczony prawie w 1/2 szklanki wody. Taka ilość jabłek jest dla mnie idealna -nie są za słodkie a smaku ostatecznego dodaje śmietana i czekolada. Teresko wielkie dzięki za przepis i serdeczne pozdrowienia. Cytuj
alex Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Jabłecznik piekłam w sobotę wieczorem a w niedzielę wieczorem nie było ani okruszka.Teraz upiekę synowi do szkoły na piknik mam nadzieję że też zrobi furorę. Cytuj
figiel Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Ciasto wyglada super ....Elu dzięki za zachętę .Wypróbuję przy najbliższej okazji . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi