Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę podobny do ostatniego , ale inny i smaczniejszy – rozpływa się w ustach , naddatek prosty i szybki

Koniecznie spróbujcie...........???? :)

Biszkopt (ja zawsze robie ten)

5-6 jajek (zależy od wielkości biszkoptu)

1/2 szk mąki tortowej

1/2 szk mąki ziemniaczanej

3/4 szk cukru

1 łyżeczka proszku

Oddzielić białka od żółtek i do żółtek dodać 1/2 łyżeczki octu roztrzepać i zostawić

Białka ubić z szczyptą soli +cukier +żółtka+ mąka z proszkiem zmieszana = ciasto ,czyli spód naszego placka

1 1/2 do 2kg jabłek (ja daje2) zetrzeć na grubych oczkach i smażymy około 5 minut (jak jabłka kwaśne można dodać 2 łyżeczki cukru , można dodać np. cukier waniliowy lub cynamon , to wedle uznania)

2 budynie śmietankowe rozrobić w skąpej 1/2 szk wody i wlać do jabłek i smażymy mieszając cały czas do rozpuszczenia grudek .

Gorąco masę na biszkopt wykładamy

PO WYSTYGNIĘCIU

1/2 lub 3/4 śmietany 30% ubić z 1lub 2 łyżkami cukru pudru + 2 – 3 śmietano fix ( w zależności od ilości śmietany albo zamiast fix można dać 1 łyżkę żelatyny )

KONIECZNIE na wierzch zetrzeć 1/2 gorzkiej czekolady ( ja daje Wedel)

CZEKAM NA OPINIE – moim skromnym zdaniem będziecie zachwyceni :razz: , czyli do ROBOTY

post-6127-1221246778_thumb.jpg

post-6127-1221246797_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

teresap,powiedz proszę,czy nie trzeba zapiekać tych jabłek z budyniem,jak wylejesz je na upieczony już biszkopt?? pozdrawiam :grin: aż slinka cieknie,tak smakowicie wyglada ten jabłecznik na zdjeciach:)

Opublikowano

WITAM

nic nie trzeba zapiekać , jabłka smażysz i wlać budyń , który chwile gotujesz i gorące na biszkopt , poczekać aż wystygnie + śmietana

Naprawde proste a dobre

POZDRAWIAM I CZEKAM NA ZDIĘCIE :grin:

Opublikowano

Tereniu mam w planach Twój placuszek na jutro tylko mam małe pytanie...mam w słoikach takich 0.90 litra jabłka smażone to wtedy na jeden słoik ile dać budyniu-proszę o pomoc i z góry dziękuję i oczywiście gorąco Cię pozdrawiam.

Opublikowano

Teresko najpierw chcę podziękować za pomoc...upiekłam wczoraj to cudo-proste a jakie smaczne. Naprawdę zrobi to nawet osoba której wydaje się ,że nie umie piec. Stawiam oczywiście 5-ciasto ma same zalety. Do jabłek -których dałam słoik 0.90 litra-dałam budyń na 3/4 rozpuszczony prawie w 1/2 szklanki wody. Taka ilość jabłek jest dla mnie idealna -nie są za słodkie a smaku ostatecznego dodaje śmietana i czekolada. Teresko wielkie dzięki za przepis i serdeczne pozdrowienia.

post-3528-1223211351_thumb.jpg

post-3528-1223211457_thumb.jpg

post-3528-1223211613_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.