Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 8 jajek,1 szklanka cukru pudru,20dkg orzechow wloskich,20dkg rodzynek,10dkg wiorek kokosowych,1 lyzka maki pszennej,pol lyzeczki proszku do pieczenia Krem:1 duza puszka brzoskwin,3 lyzki cukru,2 budynie smietankowe,1 kostka masla Ponadto:2 galaretki brzoskwiniowe, paczka delicji wisniowych typu wedel Wykonanie:8 bialek ubic na sztywno z cukrem pudrem,3 zoltka rozmieszac i dodac do bialek,wsypac do tego orzechy, rodzynki, wiorki,make i proszek do pieczenia.Ciasto podzielic na dwie czesci i upiec w dwoch jednakowych blachach sredniej wielkosci, wylozonych papierem do pieczenia (dosc ciezko odchodzi papier od ciasta,proponuje to robic gdy ciasto jest jeszcze gorace)okolo 15 min w 180 stopniach. Nastepnie nalezy ugotowac syrop z brzoskwin,wlac do niego rozmieszane z cukrem pozostale zoltka(5sztuk).Zestawiamy z ognia zagotowany syrop i wlewamy do niego budynie rozpuszczone w szklance wody,mieszamy i jeszcze chwilke gotujemy caly czas mieszajac.Po ostudzeniu krem nalezy rozetrzec z maslem,dodajac do masla po lyzce budyniu. W efekcie na pierwszy placek kladniemy 1/3 kremu,na krem delicje(ja ukladam galaretka do dolu,ale kto jak woli) nastepnie znowu krem,na to drugi placek,znowu krem i na to brzoskwinie z puszki pokrojone w kostke.Calosc zalewamy tezejacymi galaretkami.Mam nadzieje ze dosyc jasno to opisalam.Nie mam zdjecia ale wyglada i smakuje bosko.Polecam!

  • 1 rok później...
Opublikowano

witam ja to ciasto znam pod nazwą "kora orzechowa" w nim delicje moczy się jeszcze w ponczu z kawy i wódki, i ja nie dodaje rodzynek bo ich nie lubie , ciasto jest przepyszne, a masa do tego ciasta rewelka stosuje ją np. biszkopt masa brzoskwinie galaretka.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Basiu rodzynki zostaw cale a orzechy wloskie poprostu połam na troche mniejsze, mielone orzechy sie zupelnie nie nadaja bo zmienia strukture ciasta i wyjda ci takie placki a wlasnie orzechy maja byc dosc duze, szkoda ze nie ma zdjecia bo ciasto jest pierwszorzedne :grin:

Opublikowano

No,to będę pierwsza ze zdjęciem :mrgreen: Przepraszam,że ciacho trochę nadgryzione,ale nie konsumowaliśmy u siebie w domu-ciasto jechało z nami w gości i tak głupio było mi cykac fotki :D Podobny przepis miałam w Poradniku Domowym.Wg niego do ciasta dodałam jeszcze łyżkę suchego maku i zamiast jednej-dwie łyżki mąki. Zmniejszyłam też ilości cukru(jak zawsze)-do ciasta dałam 3/4 szklanki a do kremu 2 łyżki. No i delicje namaczałam we wspomnianym ponczu z kawy i wódki (alkoholu wcale nie było czuc)

post-4529-1277713221,2124_thumb.jpg

  • Like 1
Opublikowano

Basiu super wyglada Twoje ciacho, wprowadzilas troche zmian ktore na pewno leko zmienily smak casta, kiedys sprobuje :mrgreen: ale bez nasaczania delicji bo wydaje mi sie ze wtedy ladniej to wyglada a delicje i tak namakaja lekko od kremu

  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie też też nazywa się "kora orzechowa",natomiast nie daję wiórek kokosowych do ciasta.Piekę go bardzo często,idzie "od reki".Dołączona grafika

Hejka, mam pytanie, skoro nie dajesz wiórek to dajesz mąkę albo więcej innych bakalii?

Pozdrawiam:)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.