mart Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Ciasto: 8 jajek,1 szklanka cukru pudru,20dkg orzechow wloskich,20dkg rodzynek,10dkg wiorek kokosowych,1 lyzka maki pszennej,pol lyzeczki proszku do pieczenia Krem:1 duza puszka brzoskwin,3 lyzki cukru,2 budynie smietankowe,1 kostka masla Ponadto:2 galaretki brzoskwiniowe, paczka delicji wisniowych typu wedel Wykonanie:8 bialek ubic na sztywno z cukrem pudrem,3 zoltka rozmieszac i dodac do bialek,wsypac do tego orzechy, rodzynki, wiorki,make i proszek do pieczenia.Ciasto podzielic na dwie czesci i upiec w dwoch jednakowych blachach sredniej wielkosci, wylozonych papierem do pieczenia (dosc ciezko odchodzi papier od ciasta,proponuje to robic gdy ciasto jest jeszcze gorace)okolo 15 min w 180 stopniach. Nastepnie nalezy ugotowac syrop z brzoskwin,wlac do niego rozmieszane z cukrem pozostale zoltka(5sztuk).Zestawiamy z ognia zagotowany syrop i wlewamy do niego budynie rozpuszczone w szklance wody,mieszamy i jeszcze chwilke gotujemy caly czas mieszajac.Po ostudzeniu krem nalezy rozetrzec z maslem,dodajac do masla po lyzce budyniu. W efekcie na pierwszy placek kladniemy 1/3 kremu,na krem delicje(ja ukladam galaretka do dolu,ale kto jak woli) nastepnie znowu krem,na to drugi placek,znowu krem i na to brzoskwinie z puszki pokrojone w kostke.Calosc zalewamy tezejacymi galaretkami.Mam nadzieje ze dosyc jasno to opisalam.Nie mam zdjecia ale wyglada i smakuje bosko.Polecam! Cytuj
mart Opublikowano 18 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Sliweczko sorki nie wiedzialam ze ten przepis juz jest Cytuj
kalina123 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 witam ja to ciasto znam pod nazwą "kora orzechowa" w nim delicje moczy się jeszcze w ponczu z kawy i wódki, i ja nie dodaje rodzynek bo ich nie lubie , ciasto jest przepyszne, a masa do tego ciasta rewelka stosuje ją np. biszkopt masa brzoskwinie galaretka. Cytuj
Lusi22 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 U mnie też też nazywa się "kora orzechowa",natomiast nie daję wiórek kokosowych do ciasta.Piekę go bardzo często,idzie "od reki". Cytuj
Basia K Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Dobrze myślę,że orzechy i rodzynki posiekac? Jeszcze jedno pytanie-mam mielone orzechy.Czy mogę je użyc do tego ciasta? Cytuj
mart Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Basiu rodzynki zostaw cale a orzechy wloskie poprostu połam na troche mniejsze, mielone orzechy sie zupelnie nie nadaja bo zmienia strukture ciasta i wyjda ci takie placki a wlasnie orzechy maja byc dosc duze, szkoda ze nie ma zdjecia bo ciasto jest pierwszorzedne :grin: Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 No,to będę pierwsza ze zdjęciem :mrgreen: Przepraszam,że ciacho trochę nadgryzione,ale nie konsumowaliśmy u siebie w domu-ciasto jechało z nami w gości i tak głupio było mi cykac fotki :D Podobny przepis miałam w Poradniku Domowym.Wg niego do ciasta dodałam jeszcze łyżkę suchego maku i zamiast jednej-dwie łyżki mąki. Zmniejszyłam też ilości cukru(jak zawsze)-do ciasta dałam 3/4 szklanki a do kremu 2 łyżki. No i delicje namaczałam we wspomnianym ponczu z kawy i wódki (alkoholu wcale nie było czuc) 1 Cytuj
mart Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 Basiu super wyglada Twoje ciacho, wprowadzilas troche zmian ktore na pewno leko zmienily smak casta, kiedys sprobuje :mrgreen: ale bez nasaczania delicji bo wydaje mi sie ze wtedy ladniej to wyglada a delicje i tak namakaja lekko od kremu Cytuj
Basia K Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Znów piekłam to ciasto,tym razem na urodziny syna Cytuj
Kaliope Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Basiu Twoje ciasto pięknie się prezentuje! Pozdrawiam serdecznie :) Cytuj
mart Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 wyglada super, dawno go nie robilam a szkoda bo jest rewelacyjne Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Dziękuję,kochane za miłe słowa. Ciasto,nie dosyc,że jest efektowne (chyba nie da się go zepsuc :) ) ,to jest również przepyszne. Cytuj
Lusi22 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 :grin:Tak to prawda, ciasto jest rewelacyjne i polecam wszystkim :) Cytuj
Gość jagda1 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 U mnie też też nazywa się "kora orzechowa",natomiast nie daję wiórek kokosowych do ciasta.Piekę go bardzo często,idzie "od reki". Hejka, mam pytanie, skoro nie dajesz wiórek to dajesz mąkę albo więcej innych bakalii? Pozdrawiam:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.