mart Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Placki: 4 szklanki maki, szczypta soli, 2dkg drozdzy, 1 margaryna, szklanka kwasnej smietany, 2 zoltka. Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i odstawic na 20 min.Podzielic na 6-7 czesci i upiec placki.Ja robie w tortownicy. Masa: litr mleka, 4zoltka+1cale jajko 2 lyzki margaryny, 2 lyzki budyniu suchego(waniliowy lub smietankowy), dwa cukry waniliowe, 1 szklanka cukru. Zoltka+jajko ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym oraz budyniem i wlewamy do gotujacego sie mleka, dodajemy rozpuszczona margaryne i zagotowujemy.Placki smarujemy goraca! masa na przemian,ostatni placek(wierzch) smarujemy cieniutko i posypujemy wiorkami lub cukrem pudrem.Ciasto nadaje sie do jedzenia dopiero na drugi dzien,nie radze tez go wczesniej kroic.Najlepiej przed wlozeniem do lodowki zawinac je folia. Cytuj
apsik Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Mart czy 20 dag drożdży to czasami nie za dużo...proszę o odpowiedz... Cytuj
mart Opublikowano 18 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 apsik dzieki za zauwazenie bledu,juz poprawilam,pzdr Cytuj
alex Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Bardzo dobry ten napoleon.Piekłam na niedzielę udał się idealnie, bo typowy nie zawsze się udaje, czasami nie dzieli się na blaszki. Cytuj
mart Opublikowano 24 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Alex bardzo sie ciesze ze ci smakowal,ten udaje sie zawsze. Cytuj
mart Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Tu w wersji 4 plackowej bo zrobilam je na durza blache 40/28.Polecam wszystkim! Cytuj
irma Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Okropnie mi się podoba ten przepis i mam wielką ochotę go przygotować, tylko małe pytanko: gdzie odstawić ciasto na blaty? Czy w miejsce ciepłe, żeby drożdże zaczęły pracować, czy do lodówki jak ciasto kruche? Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że jeszcze jest ktoś w tym temacie. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Witaj na forum, mnie też spodobał się ten przepis, i jutro będę piekła to ciasto :) Hmm... co do tego ciasta to sama nie wiem, zaryzykuję i włożę do lodówki [E] chyba, że nam ktoś podpowie, kto już piekł to ciasto [E] Cytuj
irma Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Ja też włożyłam ciasto do lodówki. Wczoraj rano było gotowe, a do wieczora już zniknęło, a szkoda bo wyszło super. Na pewno zagości na stałe w moim zeszycie z przepisami. Gorąco dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
mart Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 o jak sie ciesze ze sie skusilyscie,zawsze odstawiam w cieple miejsce :) Cytuj
irma Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Dzięki mart. Po odstawieniu do lodówki też był super, ale następnym razem wypróbuję Twój sposób i odstawię w ciepłe miejsce. Już mnie męczą w domu, żeby zrobić kolejny raz, czyli nie trzeba będzie długo czekać. Pozdrawiam. Cytuj
mart Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 mysle ze znaczacej roznicy nie bedzie,ciasto z dodatkiem drozdzy dobrze wyrasta zarowno w lodowce jak i w cieplym miejscu, my uwielbiamy to ciacho :) poza tym ze jest smaczne jest tez bardzo tanie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi