Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Placki: 4 szklanki maki, szczypta soli, 2dkg drozdzy, 1 margaryna, szklanka kwasnej smietany, 2 zoltka. Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i odstawic na 20 min.Podzielic na 6-7 czesci i upiec placki.Ja robie w tortownicy. Masa: litr mleka, 4zoltka+1cale jajko 2 lyzki margaryny, 2 lyzki budyniu suchego(waniliowy lub smietankowy), dwa cukry waniliowe, 1 szklanka cukru. Zoltka+jajko ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym oraz budyniem i wlewamy do gotujacego sie mleka, dodajemy rozpuszczona margaryne i zagotowujemy.Placki smarujemy goraca! masa na przemian,ostatni placek(wierzch) smarujemy cieniutko i posypujemy wiorkami lub cukrem pudrem.Ciasto nadaje sie do jedzenia dopiero na drugi dzien,nie radze tez go wczesniej kroic.Najlepiej przed wlozeniem do lodowki zawinac je folia.

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Okropnie mi się podoba ten przepis i mam wielką ochotę go przygotować, tylko małe pytanko: gdzie odstawić ciasto na blaty? Czy w miejsce ciepłe, żeby drożdże zaczęły pracować, czy do lodówki jak ciasto kruche? Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że jeszcze jest ktoś w tym temacie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj na forum, mnie też spodobał się ten przepis, i jutro będę piekła to ciasto :)

Hmm... co do tego ciasta to sama nie wiem, zaryzykuję i włożę do lodówki [E] chyba, że nam ktoś podpowie, kto już piekł to ciasto [E]

Opublikowano

Ja też włożyłam ciasto do lodówki. Wczoraj rano było gotowe, a do wieczora już zniknęło, a szkoda bo wyszło super. Na pewno zagości na stałe w moim zeszycie z przepisami. Gorąco dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki mart. Po odstawieniu do lodówki też był super, ale następnym razem wypróbuję Twój sposób i odstawię w ciepłe miejsce. Już mnie męczą w domu, żeby zrobić kolejny raz, czyli nie trzeba będzie długo czekać. Pozdrawiam.

Opublikowano

mysle ze znaczacej roznicy nie bedzie,ciasto z dodatkiem drozdzy dobrze wyrasta zarowno w lodowce jak i w cieplym miejscu, my uwielbiamy to ciacho :) poza tym ze jest smaczne jest tez bardzo tanie :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.