Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe) -2 szklanki octu -3 szklanki wody -5 dag cukru -przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca) Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy :grin: . Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach. Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. I gotowe :) post-5154-1222166834_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.