mac51 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 -1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe) -2 szklanki octu -3 szklanki wody -5 dag cukru -przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca) Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy :grin: . Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach. Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. I gotowe :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.