asienka19873 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Sos do Spaghetti Skladniki: -500g. dowolnego miesa mielonego -2 czerwone papryki -2 cebule -2 kostki rosolowe -przyprawy(kucharek,pieprz,ostra papryka,bazylia- wedlug uznania) -olej do smazenia -przecier pomidorowy -maka do zageszczenia sosu Wykonanie: Miesko podsmazamy pare minut na rozgrzanym oleju. Oczyszczone papryki kroimy w kostke, a cebule w cienkie polkrazki.Warzywa dodajemy do miesa,kostki rosolowe zalewamy3/4l wrzatku,mieszamy i wlewamy bulion do miesa. Przykrywamy pokrywka i dusimy ok 25min.do czasu zmiekniecia warzyw. dodajemy przecier pomidorowy(wg gustu) i doprawiamy do smaku. na koniec zageszczamy sosik ok. 2lyzkami maki rozprowadzonej w zimnej wodzie lub kto woli w smietance. i gotowe! Zycze wszystkim smacznego,warto wyprobowac! Cytuj
asienka19873 Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Widze ze nikt sie nie skusil na moj sos do spaghetti...u mnie dzis poraz chyba setny :grin: zalaczam fotke :-D czasem posypuje spaghetti juz na talerzu,startym parmezanem badz innym serem zoltym.Dzis bez serka,zapomnialam kupic :D Cytuj
mart Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Moze nikt nic nie napisal poniewaz robia taki sam lub podobny, np. ja, z tym ze u mnie obowiazkowo jeszcze pieczarki z puszki(malutkie w calosci) dodane pod koniec no i koniecznie ser zolty i suszona bazylia. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 mozliwe...na smaczynm, jest wiele sosow do spaghetti. z pieczarkami nie robilam ..ale u mnie by to nie przeszlo..mi nie pasuja w tym sosie,ale kwestia gustu i samku oczywiscie.pozdrawiam Cytuj
ania19 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Witam:) szczerze powiem, że nie znałam takiego przepsiu na sosik do spaghetti, trzeba wypróbować:mrgreen: zapowiada sie ciekawie tym bardziej że ja sos robie zupełnie inaczej, mianowicie: biore dużą cebule, kroje w kostkę posmażam na oleju, gdy juz sie zeszkli to wrzucam pokrojone 3-4ząbki czosnku chwile razem dusze i wrzucam puszke pomidorów, dodaje dużą łyzke koncentratu pomidorwego, sole doprawiam na ostro pieprzem, chilli, słodką papryką, odrobiną maggi, dosładzam cukrem, dusze do momentu az pomidorki się rozlecom i dorzucam oregano. gorącym sosem polewam makaron i posypuje tarym serem:) z tego co wiem to spaghetti napoli ale 100% pewności nie mam :neutral: pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Witaj Aniu19 :mrgreen: bardzo ci polecam,zawsze robie w ten sposob sosik i wszystkim smakuje. Sprobuj moze i tobie posmakuje :neutral: ooo twoj przepis tez jest ciekawy!wiesz,nastepnym razem i ja sprobuje czegos innego-przygotuje sos wg twojego przepisu :-? Pozdrawiam cie bardzo serdecznie! jak zrobisz sosik to daj znac. Cytuj
ania19 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 mój sposób jest raczej standardowy:) żadnych rewelacji proszę sie nie spodziewać, aczkolwiek ja go lubie, kojarzy mi sie z spaghetii podawanym w jednej z pizzeri w moim mieście. Na pewno super wypada gdy sie ma mało czasu a chce sie zrobic szybki obiad lub kolacje na ciepło:), w najbliższym czasie wypróbuje Twój sos i oczywiście zdam relacje, ale juz czuje że bedzie smaczny;) pozdrówki:* Cytuj
asienka19873 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 dobrze aniu wiec czekam,mam nadzieje ze ci posmakuje;) ja mysle ze twoj sosik zrobie w przyszlym tygodniu. :) Cytuj
ania19 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 hej Asieńko :neutral: :-? :? wiesz co jadłam wczoraj spaghetti wg. twojego przepisu, ale jadłam je u koleżanki robi je bardzo podbnie jak ty, tyle że dodaje strate na tartce marchewke i kawałek selera. Musze powiedzieć, że to było pyszne, juz planuje sama je zrobic:) jak dla mnie rewelacja, nigdy nie robiłam sosu z miesem ale teraz sie to zmieni, te kostki rosołowe nadaja właśnie cały smak. Dziekuje Ci za przepis, niby niepozorny a pyszny :mrgreen: Rewelkaaa! Cytuj
asienka19873 Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Witaj Aniu,bardzo sie ciesze ze sosik jest w twoim guscie! :mrgreen: heheh masz racje,przepis jest naprawde taki niepozorny i kosteczki daja bardzo duzo w tym sosie. Super ze ci smakuje :neutral: ja z selerem i marchewka nie robilam...chetnie bym sprobowala ale moj maz jest taki troche wybredny i nie lubi marchewki ani selera,ale zrobie sobie w oddzielnym naczyniu a on dostanie w wersji oryginalnej :-? Cytuj
Gość Mataforgana Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Mój Ukochany uwielbia spaghetti i robię je dla Niego dokładnie w identyczny sposób wyłączając kostki rosołowe, włączając warzywne. :mrgreen: Następnym razem dodam je z chęcią, zapewne wzmocnią smak. Ja jestem wegetarianką i zamiast mięsa dodaję pieczarki. :neutral: Parmezanem oczywiście posypuję, nie wyobrażam sobie spaghetti bez niego. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 witaj Mataforgana :) oczywiscie polecam sosik i kostki rosolowe :mrgreen: tez czasem robie sos na warzywnym wywarze.pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 ANIU 19 zrobilam sos wg twojego przepisu,byl bardzo smaczny :) pomysl z docukrzeniem sosu byl bardzo przydatny..inaczej sos bylby za kwasny. Bede co jakis czas wykorzystywala twoj pomysl na sosik w mojej kuchni :mrgreen: pozdrawiam i dziekuje Cytuj
DanielQ Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Świetny przepis :D pychotka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.