ina12 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Ciasto 1,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka octu szczypta soli Nadzienie: 20 dag marmolady 1 mały cukier waniliowy 1 łyżka utartego przesianego biszkoptu, użyłam ciastko biszkoptowe 1 jajko do posmarowania ciasta orzechy, cukier kryształ i waniliowy do posypania Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta, połączyć razem, szybko zarobić ciasto i oziębić. Przygotować nadzienie: marmoladę utrzeć dokładnie, dodać cukier waniliowy i biszkopt, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. i wykrawać szklanką ciastka. Na każde ciastko położyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół, lekko docisnąć, posmarować jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, zmieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Piec w temp. 210*C. około 20 minut. Orzechy rozwałkowałam wałkiem. Cytuj
viola32 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Super ciasteczka Ineczko.Sadze,ze z innym nadzieniem nie przejda np.masa czekoladowa,bo wyplynie-jak widze na zdjeciu podczas pieczenia otwieraja sie...:grin: Cytuj
marzycielka Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Halinko bardzo fajny przepisik na ciasteczka podałaś i super się prezentują te ciasteczka i z całą pewnością są smaczne. Kusisz tymi zdjęciami, że trzeba będzie je zrobić, tylko sama nie wiem kiedy, bo jest tyle różnych przepisów do wypróbowania i niewiadomo za co się najpierw zabrać. Super że powróciłaś na forum. Brakowało tutaj twej obecności. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Violu nie powinny się otworzyć, ja kupiłam marmoladę i ona była luźnej konsystencji i powinnam utrzeć więcej biszkoptów. Kiedyś była marmolada twarda i wystarczyła ta ilość biszkoptu co jest podana w przepisie. Z porcji tej wychodzi 26 ciasteczek, przy wałkowaniu lekko podsypywałam ciasto mąką, piekłam na nie natłuszczonej blaszce. Można nałożyć inną masę, więcej dodać utartych biszkoptów i mniej nakładać nadzienia i myślę że jak bym może mniej nadzienia nałożyła to by było go nie widać. Lidko dobre są te ciasteczka i ja tak samo jak Ty nie wiem za co się zabrać, chciałabym nowe przepisy dodać, wypróbować podane fajne przepisy przez inne osoby, nie można nadążyć za tymi rarytasami. Za Wami też bardzo tęskniłam, to nie było zależne odemnie że mnie nie było na forum. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi