gosia0216 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Witam, mam do Was kilka pytań. Chciałam upiec tort na 25 rocznicę ślubu rodziców.Totr ma być przełożony bitą śmietaną,chciałam go pokryć masą marcepanową(kupną) tylko nie wiem czy nie będzie ona zbyt ciężka. Poza tym czytałam,że lepiej ciasta pokrytego marcepanem nie wkładać do lodówki. Może w takim razie lepsza byłaby masa cukrowa?? To będzie mój pierwszy wypiek tak dekorowany, więc proszę o rady. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Gosiu rozwałkuj marcepan na ok 3 mm i bedzie ok. mozesz marcepan rozwałkowac na papierze do pieczenia i za jego pomocą przenieść marcepan na tort . Jeśli tort będziesz przekładac bitą śmietaną to koniecznie wierzch tortu posmaruj masłem tak,zeby marcepan nie miał kontaktu ze śmietaną bo go rozpuści!!! Przed nałożeniem marcepanu schłodz tort w lodówce , wtedy bedzie bardziej stabilny przy okladaniu marcepanem. Jesli chodzi o przechowywanie gotowego juz tortu w lodowce to niestety wszystkie te masy mnają to do siebie,ze po wyjęciu z lodowki pojawia sie rosa. Na masie cukrowej rowniez sie pojawia. przerabialam to z tortami na ślub , ktore robilam w lipcu w największe upały. Musialam wsadzic je do lodówki a po wyjęciu na tortach pojawiły sie krople wody , włączylam wtedy wiatrak i skierowalam na torty, po pół godzinie wody nie było a torty były suche . Gotowy tort najlepiej jest przechowywac w spizarni przy otwartym oknie lub po prostu na balkonie ( radze przykryc tort jakims pudłem kartonowym) . Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.