minia51 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 W broszurce "Przyślij przepis" znalazłam łatwy do wykonania przepis na ciasto . Przepis przysłała p. Renata Hnatko, a ja upiekłam. SKŁADNIKI 30 dkg okrągłych biszkoptów powidła śliwkowe CIASTO 1p. margaryni 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 6 jajek 1,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia KREM budyń 1/2 l mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka 1 p. margaryny 1 łyżka mąki POLEWA 1/2 p. margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka żelatyny WYKONANIE Biszkopty smarujemy powidłami,łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze Margarynę, cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut i schładzamy.Do zimnego dodajemy 1 jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek, miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z 5 białek. Ciastem zalewamy biszkopty i pieczemy w temp.180* ok 35 min Krem....budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną. Krem wykładamy na upieczone ciasto. Polewa...margarynę, cukier,kakao,śmietanę zagotowywujemy. Żelatynę rozpuszcvzamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Chłodną rozprowadzamy na kremie Wszystko zrobiłam w/g przepisu, tylko polewę zrobiłam swoją. Ciasto smaczne i ciekawe po ukrojeniu. Niestety nie potrafię wysyłać zdjęć Cytuj
figiel Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Upiekłam to ciasto na dzisiejsze święto ......coś nowego ,łatwe, smaczne , i niedrogie . Myśle ,gdyby zamienić kolory ; tzn .ciemne biszkopty i białe ciasto ,mogłyby być to "usta Ewy" :P :-D . Polecam !! Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Ależ apetyczne te usta :-D Ciasto pięknie się prezentuje! Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Wyglada smakowicie! Cytuj
minia51 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 A jakie dobre!!!!!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Dorotko wspaniały wygląd ma to ciasto. Dla Mini za podanie przepisu duże brawa, a dla Ciebie za wypróbowanie, opinię i zdjęcie. Cytuj
apsik Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 W zupełności zgadzam się z Halinką,brawo dla Mini i dla Dorotki za śliczne fotki...ale się zrymowało. :-D Placuszek prezentuje się wspaniale,szkoda ,że do Ciebie Dorotko tak daleko. Pozdrawiam .... Cytuj
figiel Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Podziękowania należą sie Marysi za przepis, ja byłam tylko wykonawcą :P .Dzisiaj biszkopty zmiękły ,ciasto pyszne .Elu nie widzę przeszkód :-D . Pozdrawiam ! Cytuj
marysiasto Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 KREM budyń 1/2 l mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka 1 p. margaryny Krem....budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku Napewno ma byc mąka?ciasto już mam upieczone. tylko trochę mało tego ciasta mi wyszło albo dałam na trochę za dużą blache. Cytuj
minia51 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Krem: 1 budń, 1/2 litra mleka,6 łyżek cukru, 3 żółtka, 1 łyżka mąki. Przepraszam. Zaraz spróbuję poprawić. Cytuj
Jolanta Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Super ciasto!!!Tylko chce sie spytac czy ciasto to powinno byc takie biszkoptowe czy raczej takie zakalcowate bo wlasnie mi takie wyszlo.Pozdrawiam :) . Cytuj
minia51 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Ciasto powinno wyglądać i smakować jak zwykły murzynek. Cytuj
mantra Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 A to moja wersja. Z galaretką i wmiksowaną do masy brzoskwinią z puszki i oczywiście kawałeczki w galaretce :) A na ciasto nie patrzcie (dobre było:), bo mam gazową kuchenkę teraz na mieszkaniu i nie do końca umiem nad nią zapanować... Aha, a to czarno- białe na górze to po prostu polewa która mi się zmieszała z galaretką (nie do końca stężała jak wylewałam ;)). Ale wygląda to ciekawie :) I fanie takie płatki czekolady smakują na cieście :D Cytuj
Gość ewusiek1234567890 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Hej. Jestem tu nowa, mam na imię Ewa i 14 lat. Wczoraj spróbowałam tego przepisu ale bez kremu i polewy :) Wyszło super! Jak tylko zgram na komputer zdjęcia, to dodam je tutaj :) P.S. Ciasto zniknęło po jednym dniu :) Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi