margaret65 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 SERNIK Z PIERNIKAMI NADZIEWANYMI W CZEKOLADZIE:)pyszności:)--------1 kg sera białego(3-krotnie mielonego)/1 kostka masła/6 jajek/30 dkg cukru/1 cukier waniliowy/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej/50dkg pierników nadziewanych w polewie czekoladowej/1 duża cytryna/tłuszcz i bułka tarta/------------żółtka,cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę/dodajemy masło,mąke ziemniaczaną i ucieramy/dodajemy ser trzykrotnie zmielony/cytryne parzymy,ścieramy na cieńkiej tarce skórke oraz wyciskamy z niej sok i dodajemy do sera/pokrojone na dwa lub trzy kawałki pierniki dodajemy do sera-mieszamy/białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli i dodajemy do masy-mieszamy delikatnie/wylewamy mase do dużej tortownicy i pieczemy około 50 minut w tem.200 stopni/na wystygniety placek polecam polewe czekoladową -smacznego:) Cytuj
Kaliope Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Pomysł z piernikami bardzo mi się podoba, ale czy one nie są po upieczeniu twarde w tej masie serowej? Już mam chętkę na serniczek :-D Cytuj
margaret65 Opublikowano 27 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Po upieczeniu sernik jest poprostu soczysty a pierniki mięciutkie -ale przy zakupie pierników trzeba zobaczyc żeby były swieże i miękkie i napewno nadziewane -polecam :)ja na wesela go piekę i robi furorę naprawde ,polecam równiez ten placek miętowy ,tez jest przedobry i szybki w wykonaniu -pozdrawiam:) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Widzę po zdjeciach, że czekolada nie "puszcza" i nie przechodzi na ser a po opisie bym sie obawiała. Fajny przepis i bardzo oryginalny. Juz czeka w kolejce do wypróbowania. Cytuj
margaret65 Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Czekolada nie puszcza bo ja zawsze jak robię polewe i zdejmę z ognia to mieszam długo, dodając zawsze jedno zółtko i potem gęstą i ciepłą wylewam na wystudzony sernik ,polewa zastyga i przy krojeniu też nie pęka ani sie nie kruszy:) a sernik naprawde jest super ,niektórych zaskakuje tym przepisem ,bardzo smakuje wszystkim:) pozdrawiam:) Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 A ja się zastanawiam,czy w czasie pieczenia nie wypływa nadzienie z pierników ? Cytuj
KIKI Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 oja cie jaki pyszny serniczek juz go zaplanowałam na sobote, dzięki za przepis Cytuj
margaret65 Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 A ja się zastanawiam,czy w czasie pieczenia nie wypływa nadzienie z pierników ? Basiu spokojnie nic nie wypłynie,dopóki nie upieczesz to się nie przekonasz:) ale gdy już to napisz proszę czy ci smakował :-D pozdrawiam:) Cytuj
margaret65 Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 oja cie jaki pyszny serniczek juz go zaplanowałam na sobote, dzięki za przepisDaj znać czy ci smakował :-D Cytuj
KIKI Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 pewnie, ze dam znac pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Hmmm,chyba się za niego wezmę...kusi...mniam Wyjeżdżam na Wszystkich Świętych do teściowej i chcę zrobic coś dobrego. margaret65,napisz jeszcze czy on podczas pieczenia wyrasta,czy tylko tak raczej się wiąże,zastyga? Cytuj
margaret65 Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 -- Basiu lekko wyrasta ,napewno zaskoczysz teściową ja ci to gwarantuje :-D pozdrawiam:) Cytuj
zosia-k Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Upiekłam ten sernik -powiem tylko ,że jest bardzo dobry polecam!!!! i pozdrawiam :) Cytuj
KIKI Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 HI, hi ja tez upiekłam , wszystkim bardzo smakował i nie zdażyłam zrobic zdjęcia, bo szybo znikł. pOLECAM WSZYSTKIM ŁASUCHOM :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Malgosiu dziekuje za przepis i prosze o następne :? :) :lol: :lol: 🙂 🙂 🙂 . Serdecznie pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi