margaret65 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 ---CIASTO MIĘTOWE--SKŁADNIKI:dwie i pół szklanki mąki/półtorej szklanki cukru/30 dkg masła/20dkg czekolady deserowej/6 jajek/4jabłka/paczkę cukru waniliowego/4 łyżeczki proszku do pieczenia/10 torebek mięty ekspresowej lub swoja suszona mięta/ WYKONANIE:masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodawać po 1 jajku ucierając,następnie dodać mąke i mięte(suchą)oraz proszek do pieczenia,zetrzeć do tego jabłka i dodać pokrojoną czekolade.Wszystko wymieszać.Pieć w tortownicy 22 cm lub blaszka podłużna ta większa.Na standartową blachę x 2 składniki.Piec 60 minut w 160 stopniach-łatwy w wykonaniu i smaczny -smacznego:) Przepis uzupełniony co do wielkości blaszek. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 No, nie wiem....mam pewne obawy co do tej mięty. Ale jak to zawsze u mnie - ciekawosć bierze górę i mam zamiar wypróbować taką wersję, podzielę sie opinią, Cytuj
Pączuszek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Ciasto super tylko trochę niskie, morze trzeba upiec w mniejszej blaszce. Proszę podać wymiary blaszki. Dzięki za przepis. Cytuj
figiel Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Pączuszku mam pytanie ; dodałaś podana w przepisie ilośc miety ? bo mnie sie wydaje za dużo te 10 torebek ? Cytuj
margaret65 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 No, nie wiem....mam pewne obawy co do tej mięty. Ale jak to zawsze u mnie - ciekawosć bierze górę i mam zamiar wypróbować taką wersję, podzielę sie opinią, ------Nie ma sie co bać:-D co do mięty ,ona dodaje całego animuszu w tym placku,naprawdę bardzo dobry placek a i pracy przy nim mało :P pozdrawiam:) Cytuj
margaret65 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Pączuszku mam pytanie ; dodałaś podana w przepisie ilośc miety ? bo mnie sie wydaje za dużo te 10 torebek ? ------------------------Hmmmm :-D a skąd wiesz,że ja jestem pączuszek? a co do mięty to ani grama mniej,te 10 torebek ma tak pozostać ,a gdy robie placek składniki x2 to daje 20 paczuszek i zapewniam ze jest super i bez obawy wyjdzie napewno i swoich gości zaskoczysz :P i daj znac jaki ci wyszedł -pozdrawiam :P Cytuj
Pączuszek Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Potwierdzam mięty nie jest za dużo . Cytuj
KIKI Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 hm upieklam dzisiaj, smak miety i czekolady wysmienity, :lol: upieklam na duzej blaszce i pewnie dlatego wyszedł mi niezbyt wysoki i wydaje mi sie, ze dostal niewielkiego zakalca :) .Ale jak znam mojego męża nie bedzie mu to przeszkadzało o jutro po ciasteczku nie będzie śladu :lol: 🙂 🙂 🙂 Dz :? ieki za przepis. jakoś zdjęcia nie bardzo, cos z moim aparatem nie tak... szwankuje Cytuj
margaret65 Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Cieszę sie ,że smakował :) ale czemu wyszedł biały a powinien miec kolor piernika? może rzeczywiscie fotka tak oddaje :lol: pozdrawiam:) Cytuj
KIKI Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 MAŁGOSIU TO CIASTO NIE JEST BRAZOWE, JEST BIAŁE, A JA MYŚLAŁAM, ZE BĘDZIE ZIELONE HIHIHI POZDRAWIAM Cytuj
figiel Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Ewo dziękuje ,że dodałaś zdjecie , teraz juz wiem ,jak wygląda ciasto .Uważam ,że jest dośc wysoki i ładnie się prezentuje ,taki nakrapiany ....wierzch jest z polewą ? Ja nie miałam wczoraj wszystkich produktów , wypróbuje następnym razem . Pozdrawiam :) Cytuj
KIKI Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 dość wysoki, ale zdjęcie jest zbyt ciemne, chyba lampa wysiadła Cytuj
margaret65 Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 MAŁGOSIU TO CIASTO NIE JEST BRAZOWE, JEST BIAŁE, A JA MYŚLAŁAM, ZE BĘDZIE ZIELONE HIHIHI POZDRAWIAM Kiki słońce:) ciasto powinno wyjśc brazowe ,czekolada i jabłka plus mięta daja taki kolor ciemny:) to nie wiem czemu wyszło białe ,jak tylko upieke to zrobie fotkę i pokaże ,ale ważne ze smakowało :) pozdrawiam:)---- Cytuj
figiel Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Upiekłam to ciasto z połowy porcji ,na blaszkę podłużną .Bardzo smaczne , wilgotne i w smaku przypomina mi te słynne pastylki miętowe w czekoladzie .Tylko czekolada opadła mi na dno ,być może za duże kawałki pokroiłam .Ale ciacho zrobiło furorę :D , bo nie powiedziałam jakie to jest ...tylko czekałam na reakcję...niektórzy dopytywali czy to makowiec :) . Margaret dziekuje za ciekawy przepis i pozdrawiam noworocznie .!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.