Iwona01 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Ciasto: - 3,5 szklanki mąki - 1 margaryna - 1 szklanka cukru - 2 żółtka - 1 całe jajko - 1 łyzka oleju - 2 łyzki kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dobrze wyrobić i zagnieść ciasto. Kawałek ciasta owinąc w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotować ok. 1 kg jabłek. Obrać je ze skórki,usunąc gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na "grubych oczkach".Odcisnąć z nich sok. Do wysmarowanej i posypanej b.tartą blaszki wyłożyc ciasto,na to jabłka wymieszane z dwoma łyżeczkami przyprawy do szarlotki. Na jabłka wylać masę przygotowaną z n/w składników: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 5 dkg masła - sok z 1/2 cytryny - 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Zagotować mleko z masłem i sokiem z cytryny (cały czas mieszać i uważać ,aby nie przywarło do dna garnka).Następnie dodać orzechy i dokładnie wymieszać powstałą masę,wylać na jabłka. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na masę. Można je również porwac na małe kawałeczki i poukładac na wierzchu. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200*. Zmniejszyć temp.do 180* i piec ok.godziny. Ciacho przepyszne, naprawdę polecam :-D Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Ciekawy przepis Iwonko ! Muszę wypróbować. Pozdrawiam. Renia Cytuj
Iwona01 Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Zapomniałam napisać,że kilogram jabłek ma być po usunięciu gniazd i obraniu ich.Należy więc kupic ok.2kg chodzi o to ,że im więcej jabłek to ciasto jest lepsze i efektowniej wygląda.Ja nigdy nie ważę,bo mam swoje i daję ich ( ilość) "na oko". Zyczę udanych wypieków i czekam na opinie. Pozdrawiam :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.