wiosenka Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Polecam przepis na kalafiora. Znalazłam go w książce Ewy Aszkiewicz "365 obiadów na polskim stole". Wypróbowałam i jest naprawdę pyszny. Do kalfiora proponuję dodać sztukę mięsa, wedle gustu. :) Składniki: kalafior, sól, cukier, łyżeczka masła, 10 dag startego sera, Sos: łyżka masła, łyzka mąki, 10 dag startego żółtego sera, 1/2 szklanki śmietany, łyzka tartej bułki, odrobina masła, Wykonanie : Obrany i oczyszony kalafior obgotować 8 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru.Kalafior nie może być rozgotowany. Roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Gdy zasmażka będzie gładka dodać szklankę wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę, przyprawy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wyłożyć kalafiora, polać sosem, posypać serem i bułką tarta.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. :lol: Cytuj
Stokrotka Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Pyszne danie obiadowe. Ja podałam z ziemniaczkami puree (do poduszonych ziemniaków dodaję śmietankę i podsmażone na masełku lub smalcu cebulkę i boczek) i maślanką. Bardzo nam smakowało to połączenie. Polecam wszystkim :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.