Gość gulasz Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam wszystkie adeptki i adeptów sztuki kulinarnej. Dzisiaj pokażę wam jak się robi indyjski przysmak - jogurt Dahi. Warto abyście mieli w kuchni termometr (przydaje się nie tylko do tego przepisu). Jak nie macie to trudno - może się uda. Jogurt Dahi możecie podawać ze Kminem Rzymskim i liśćmi mięty. Uwaga - w różnych poradnikach kulinarnych (w których tekst jest poprostu ślepo kopiowany przez idiotów nie mających nic wspólnego z prawdziwym szefem kuchni) możecie spotkać przy potrawach indyjskich jako jeden ze składników - kminek. Kmin Rzymski inaczej zwany Cuminem to całkowicie co innego - tak jak porównać sól i cukier - całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli czytacie przepis odnośnie kuchni indyjskiej możecie być pewni że w składzie jest kmin a nie kminek. A wracając do tematu :) Potrzebne: 1 litr mleka 1 mały jogurt danone naturalny 1. Gotujemy mleko na małym ogniu i utrzymujemy je przez 10 minut w temperaturze około 95 C 2. Zdejmujemy mleko z palnika i czekamy aż przestygnie do temperatury między 45 - 50 C Uwaga - nie wolno dopuścić aby na tym etapie schłodziło się bardziej 3. Odlewamy i odstawiamy na bok szklankę mleka i wlewamy do środka mały pojemnik jogurtu naturalnego (polecam Danone) 4. Mieszamy wszystko i wlewamy spowrotem szklankę mleka 5. Jeżeli nie dysponujecie pojemnikiem ze styropianu lub termosem, postarajcie się teraz zamknąć mleko w jakimś szczelnym naczyniu, owinąć ręcznikiem i najlepiej folią aluminiową. 6. Odstawiamy jogurt na 6 godzin w ciepłe miejsce (ważne aby temperatura była w granicach 36 - 46 C) 7. Po 6 godzinach można już schłodzić jogurt w lodówce. Uwaga - jesli lubicie bardziej słodki jogurt dodajcie przed gotowaniem do mleka 2 łyżeczki miodu. Cytuj
mac51 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Swojski jogurt Coś podobnego Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Nie trzeba mierzyc temperatury.Do przegotowanego cieplego mleka wlewamy kubeczek naturalnego jogurtu i calosc kladziemy np. kolo kaloryfera albo obwijamy recznikami (jeszcze lepiej wsadzamy pod poduche) zeby dlugo bylo cieplo.Ja tak trzymam cala noc,a na sniadanie jest gotowy jogurt. Cytuj
bietka Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 A na starter najlepszy jest bałkański. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.