ina12 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Przepis z " Ciasta na stół" proporcje na blaszkę o wym. 25x40 cm. Biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru migdałowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Z podanych składników upiec biszkopt Masa brzoskwiniowa 2 puszki brzoskwiń 2 op. galaretki brzoskwiniowej 2 płaskie łyżeczki żelatyny Brzoskwinie osączyć i drobno pokroić. Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą do objętości litra i zagotować. Następnie wsypać galaretkę oraz żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Galaretkę odstawić do stężenia. Pokrojone brzoskwinie zmiksować z tężejaca galaretką i wylać na ostudzony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Ja brzoskwinie zmiksowałam w robocie na mus. Drugi raz jak będę piekła to ciasto to z brzoskwiniami pokrojonymi w kawałki. Jak dodałam do musu galaretkę to musiałam jeszcze poczekać żeby stężała. Masa z białek 5 białek szczypta soli 2/3 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 1 op. galaretki wiśniowej 1/3 szklanki wody sok z limonki opakowanie polewy czekoladowej - polewę zrobiłam Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zagotować 1/3 szklankę wody z sokiem z limonki, wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści, wystudzić. Do ubitej lśniącej masy - miksując - powoli wlewać galaretkę. Następnie pianę wylać na stężałą masę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki i jak stężeje popisać polewą czekoladową. Cytuj
Kaliope Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Śliczne ciasto Halinko i bardzo ciekawe :) Cytuj
viola32 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Ineczko smaczniutko te ciasteczko wyglada :) Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Violu wpierw zrobiłam próbę i same brzoskwinie zaczęłam miksować mikserem, nie rozmiksowały się. Delicje są delikatne w smaku i wpadłam na pomysł żeby zrobić mus. Zrobione w ten sposób puściły sok i dlatego dłużej musiałam co jakiś czas mieszać galaretkę z musem żeby stężała. Nam ciasto smakowało, jest bardzo delikatne w smaku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.