ina12 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Przepis z " Ciasta na stół." Biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Z podanych składników upiec biszkopt w dużej formie. Ja biszkopt upiekłam z mojego innego przepisu. Masa 15 dag wiórek kokosowych 15 dag cukru 15 łyżek mleka 15 dag masła lub margaryny Składniki rozpuścić i zagotować 1 łyżka żelatyny 2 galaretki wiśniowe 3 paczki herbatników Do masy dodać namoczoną żelatynę i wymieszać, a następnie wyłożyć na upieczony biszkopt. Po ostudzeniu wylać rozpuszczone i ostudzone prawie tężejące galaretki. Na tężejące galaretki ułożyć warstwę namoczonych herbatników w alkoholu lub dowolnym ponczu. Na wierzch polewa czekoladowa. Cytuj
teresap Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Ładnie wygląda i pewnie tak smakuje :) Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Tereniu ciasto jest smaczne, wiemy że nie wszystkim wszystko smakuje. Pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Wygląda apetycznie i na pewno smaczne , jak wszystkie przepisy Twoje Halinko. Cytuj
Basia K Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Halinko,super ciacho. Chyba jutro się na nie skuszę. W czym moczyłaś herbatniki? Jak długo je trzymałaś w alkoholu,że się nie rozpadły?Ja zawsze mam z tym problem..... albo mi rozmiękną,albo są za twarde :) Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Basiu ja zrobiłam w taki sposób, herbatniki nałożyłam na galaretkę, wierzch herbatników posmarowałam pędzelkiem maczając go w alkoholu i powtarzałam tę czynność. Spód herbatników zmiękł od galaretki. Wieczorem smakowaliśmy ciasto i herbatniki były twarde, a w niedzielę były już miękkie, a myślałam że nie zmiękną. Możesz zrobić esensję z herbaty posłodzić i dodać alkohol, kiedyś dodałam do soku ananasowego z puszki. Można zrobić bez alkoholu, ale ciasto nie będzie już tak smaczne. Alkohol można użyć taki jaki się ma. Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Halinko czy mam się nie zmieścić w futrynę? Jak tak będę wszystko kosztować to pęknę.Ciasto prezentuje się super. Gratuluję :) . Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Jolciu dziękuję, nie żałujmy sobie łakoci, może nastąpić taki okres że nie będziemy mogli ich kosztować i czy my damy radę opanować się. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi