teresap Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 MOJA SAŁATKA No właśnie jedliśmy sałatkę do obiadu i pomyślałam że mogę wrzucić na forum , mimo że nie pora ale może się kiedy przyda . Dobra jest do obiadu i dodatek do wszystkich tzw. Fast Food POLECAM ZACZYNAMY 3 – 4 kg ogórków lub cukinii lub pół na pół 70 dag papryki 1/2 kg cebuli Nie koniecznie trzeba się ścisło trzyma tych porcji , można też dodatkowo zetrzeć 2 marchewki Sól pieprz Zalewa 1 szkl cukru 1/2 szkl. Oleju 1/2 szk octu Wszystko zagotować i podgotować 2 mni , sprawdzić smakowo i nakładać do słoików w który włożyc 1/2 liścia , 2 pieprze , ziele Do góry dnem i w koc - GOTOWE Ciutciut ubrane z słoiczka :) Cytuj
agadab Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 co racja, to racja. :) Pewnie, że dobry przepis się przyda nawet jeśli nie sezon, bo w lecie będziemy zajęci przygotowywaniem przetworów, a nie przeszukiwaniem przepisów, co nie? Sałatka bardzo dobra, chociaż zalewę robię troszeczkę inaczej: 2,5 szkl. octu 4 szkl. wody 3 szkl. cukru bardzo delikatne wychodzą warzywa, lekko słodkie (mąż przepada za tą sałatką) i ogóreczki daję malutkie (fajnie to wygląda) i trochę cukini zarówno żółtej , jak i zielonej, papryka czerwona. warzywa wcześniej zalewam solanką- 9 szkl. wody i 3/4 szkl. soli, odciskam po 2 godz. i do zalewy pozdrawiam Cytuj
teresap Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgadzam się że jak sezon na weki to wtedy brak czasu na podanie przepisy ,a u mie tym bardziej bo wyjeżdżam na wieś i po części jestem odcięta od komputera a przywiązana do warzyw i owoców czyli weków A co do sałatki to ja nie dodaje wody bo nie zlewam wody z ogórków , tylko je doprawiam octem cukrem????? i tak dalej Ogólnie rzecz biorąc sałatka godna polecenia i Twoja i moja Czekamy na lato :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi