mart Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Omka im mniejsza nadwaga tym wolniejszy spadek wagi,cierpliwości! Cytuj
patryszka121 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Witam wszystkich serdecznie. Przywędrowałam tu z powodu dietki jaką stosuję od wczoraj, choć przymiarki były wcześniej, dużo ciekawych tematów, fajne przepisy, bedę tu zaglądać. Pozdrawiam Cytuj
mallina Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Witam protalowiczki,chociaż jakiś czas nie pisałam,czytam wszystkie posty.Co do postu Samanty na temat oleju parafinowego używanego do smażenia(stosowałam tylko 2 razy),też wydawało mi się,że to niezbyt zdrowe,teraz będę używała tylko do warzyw na zimno.Słodzików nie używam ,więc z tym nie mam problemu.Cieszę się,że od jutra znowu warzywka ;) Trzymajcie się cieplutko [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Magducha74 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Helołki "starym" i "nowym" Proteinkom ;) 23 dzień... uff.... kryzysik wczorajszy był gigantyczny ( przeszukiwanie szuflad pod kątem: "a może znajdzie sie jakiś stary budyń?"..) masakra jednym słowem ale.. opanowałam... dzisiaj gulasz z seduszek indyczych - nie mam pojęcia czy wolno bo jakoś w książce sie nie doszukałam ale myslę, że szkód jakis straszliwych nie narobi??? .. w wersji dietetycznej of course z jogurcikiem light i wsio gotowane li i jedynie.. :D a jutro... mmmm.. dzień dziecka i BUUUDYŃ!!! .. poisałyscie, że w wersji bezcukrowej można więc wyrzutom sumienia mówie: precz! buziaki dla wszystkich dzielnych... ;) Cytuj
Omka Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 dzięki za pocieszenie mart, bardzo bym chciała zobaczyć 6 na początku, a tymczasem przybyło mi 300g, wszystko wina zbyt dokładnej wagi. Cytuj
maho Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 spokojnie, nieraz waga wzrasta lub stoi ale przy tym centymetry lecą ;) u mnie to samo - mały spadek lub zastój, ale się nie poddaję Cytuj
gaja2b Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witam wszystkie szczuplutkie i chudziutkie i te które jeszcze idą do celu długo mnie nie było ale i pisać nie było o czym gigant dołek zaprzestanie diety i czekanie na koniec świata który jednak nie nastapił i chyba dobrze bo zaczynam jakby od nowa do zrzucenia zostało mi już nie duzo ale jest coraz ciężej i gdyby nie wasze posty pewnie bym już tu nie wróciła , póki co jestem i mam nadzieje do końca wytrwam Cytuj
Anula1978 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witajcie dziewczyny. Wczoraj zaczęłam fazę z warzywami i mam mały dylemat: powiedzcie mi czy można jeść matyjasy? Bo zrobiłam sałatkę ze śledziem solonym-taką warstwową :"śledź pod pierzynką" czy coś takiego: warstwowo się układa śledzia z cebulką, ziemniaki, marchewkę, buraczki, jajko i majonez. Z tym, że nie dałam ziemniaków a zamiast majonezu dałam protomajonez. Czy mogę taką jeść bo przyznam się szczeże jest pyszna i już troszkę zjadłam. A jeszcze jedno: czy pije któraś z Was tą kawę slim coffee? Cytuj
Magducha74 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Anula.. ta kawa ponoć to..."pic na wodę".. ;) .. (chciałam kiedyś zakupić i wystarczyło spojrzenie mojej psiapsióły, która jest szefowa apteki...)... co do sledzików - brzmi tak smakowicie, że smam spróbuje.. tyle, że ten.. Proto-majonez na parafinie jakoś mnie odrzuca.... uważaj tylko na ilość buraków i marchewki bo z tgo co pisze nasz drogi Pierre nie należy przesadzac.. ;) Cytuj
maho Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witam wszystkie szczuplutkie i chudziutkie i te które jeszcze idą do celu długo mnie nie było ale i pisać nie było o czym gigant dołek zaprzestanie diety i czekanie na koniec świata który jednak nie nastapił i chyba dobrze bo zaczynam jakby od nowa do zrzucenia zostało mi już nie duzo ale jest coraz ciężej i gdyby nie wasze posty pewnie bym już tu nie wróciła , póki co jestem i mam nadzieje do końca wytrwam JEżELI TYLE JUż PRZEBRNęłAś TO DASZ RADę! tRZYMAM KCIUKI I POZDRAWIAM GORąCO! Cytuj
Omka Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 spokojnie, nieraz waga wzrasta lub stoi ale przy tym centymetry lecą :D u mnie to samo - mały spadek lub zastój, ale się nie poddaję To prawda, ubrania są każdego dnia luźniejsze, a dzisiaj to nawet kupiłam sobie spódnicę ;) a rano do pracy wpasowałam się w daaaaawno nienoszony żakiet :D . W ogóle chyba będę musiała co nieco zmienić w szafie - to jeden z tych przyjemniejszych skutków stosowania diety ;) . Tymczasem więc przestanę się ważyć. Cytuj
Omka Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witajcie dziewczyny. Wczoraj zaczęłam fazę z warzywami i mam mały dylemat: powiedzcie mi czy można jeść matyjasy? Bo zrobiłam sałatkę ze śledziem solonym-taką warstwową :"śledź pod pierzynką" czy coś takiego: warstwowo się układa śledzia z cebulką, ziemniaki, marchewkę, buraczki, jajko i majonez. Z tym, że nie dałam ziemniaków a zamiast majonezu dałam protomajonez. Czy mogę taką jeść bo przyznam się szczeże jest pyszna i już troszkę zjadłam. A jeszcze jedno: czy pije któraś z Was tą kawę slim coffee? Podobno ryby można jeść każde, tak w każdym razie, pisze Ducan, ale ja unikamryb tłustych, a śledzie do takich należą. Kawę piję czarną, a ze sztuczności to raczę się coca-colą light - to jedyna słodkość z której korzystam. Przeczytałam kilka stron wcześniejszych postów i o jakim soku żurawinowym pisałyście? czy to jakiś specjalny i gdzie można go kupić i czy nadaje się na II fazę? Cytuj
malgonek Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witajcie dziewczyny. Wczoraj zaczęłam fazę z warzywami i mam mały dylemat: powiedzcie mi czy można jeść matyjasy? Bo zrobiłam sałatkę ze śledziem solonym-taką warstwową :"śledź pod pierzynką" czy coś takiego: warstwowo się układa śledzia z cebulką, ziemniaki, marchewkę, buraczki, jajko i majonez. Z tym, że nie dałam ziemniaków a zamiast majonezu dałam protomajonez. Czy mogę taką jeść bo przyznam się szczeże jest pyszna i już troszkę zjadłam. A jeszcze jedno: czy pije któraś z Was tą kawę slim coffee? matyjasy jak rozumiem w occie nie w oleju? rzeczywiście brzmi fajnie, nigdy niełączyłam śledzia z burakiem... Cytuj
patryszka121 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witajcie. Czy któraś z Was dziewczyny słyszała coś o amarantusie ? Wychodzi na to że ma bardzo dużo białka, ale ma też dobre tłuszcze. Wartościowe białko Amarantus, to przede wszystkim niezwykle cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach jest go więcej niż w mleku, w dodatku białka posiadającego wszystkie aminokwasy egzogenne (zwłaszcza dużo lizyny). Na korzyść przemawia również dobra równowaga pomiędzy aminokwasami zasadowymi i siarkowymi. Co więcej jest to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności, którego ilość podczas odpowiednich procesów technologicznych nie obniża się. Jego wartość wynosi 75%. Dla porównania wartość białka zawartego w kukurydzy wynosi 44%, w soi 68%, w mięsie 70%, w mleku 72%. Najwyższą wartość białka (nawet powyżej 90%) osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami, np. z płatkami owsianymi. Cenne kwasy tłuszczowe W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze sporym udziałem bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA (tak licznie zgromadzonych np. w wiesiołku). Ich obecność przyczynia się znacznie do poprawy zdrowia, zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu. Nie bez znaczenia jest również obecność błonnika, który nie tylko wpływa na kształtowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, lecz poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy. Niezastąpione pierwiastki Amarantus jest źródłem wielu składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (250 mg/100 g nasion), fosforu, potasu i magnezu. Spożycie 100 g nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Pod względem ilości żelaza (15 mg w 100 g nasion) bije na głowę niemal wszystkie rośliny, z osławionym szpinakiem włącznie, co z powodzeniem można wykorzystywać w stanach anemii, a także w diecie kobiet ciężarnych potrzebujących w tym okresie szczególnie dużo tego pierwiastka. Włączenie do jednego posiłku dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo. Pod względem witamin występuje ich tyle samo, co w innych zbożach. Ziarno lekkostrawne i bogate w błonnik Amarantus jest produktem nie tylko wyjątkowo odżywczym, ale także lekkostrawnym. Zawdzięcza to m.in. niezwykle drobnej frakcji skrobi. Jest ona pięć razy łatwiej strawna od – uznawanej dotąd za lekkostrawną - skrobi zawartej w kukurydzy; dlatego amarant można spożywać nawet na krótko przed wysiłkiem fizycznym lub umysłowym, np. przed egzaminem, treningiem czy zawodami. Wysoka wartość odżywcza i energetyczna sprawia, że dania lub chrupki z amarantusa znalazły się w diecie osób uprawiających duży wysiłek fizyczny (sportowcy, komandosi). W porównaniu z innymi zbożami zawiera stosunkowo dużo błonnika, zawiera go więcej nawet niż słynne otręby owsiane. Znacząca obecność włókna stawia tę roślinę w rzędzie produktów przeciwdziałających chorobom układu krążenia. Zawiera też takie substancje jak skwaleny, opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym. Z powodzeniem można stosować go w żywieniu osób z hiperlipidemią, anemią, miażdżycą, cukrzycą, chorobami układu nerwowego, krążenia i kostnego, a także może być składnikiem diety dzieci chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Produkty Na polskim rynku pojawiły się ostatnio ciekawe produkty z amarantusa. W wielu sklepach ze zdrową żywnością można już kupić mąkę, kaszę, ciastka i pieczywo, płatki śniadaniowe i musli. Jak można tego używać, to postaram się znaleść jakieś sposoby na przerobienie tego w jakąś potrawę, myślę że napewno mąka z tego będzie przydatna, znalazłam to cudo na allegro po 5 zł za kilogram, przepraszam że taki długi post, ale ciekawy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.