Skocz do zawartości

Rewelacyjna Dieta Protal !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Śliweczka, a ty coś cwiczysz? Pytam, bo widzę, że masz piękny spadek wagi (zazdrość :) ), aja zawsze sądziłam,że to bez ćwiczeń niemozliwe. Na samym Dukanie tyle kg? Gratuluję serdecznie;)

Ja ćwiczę...oczywiście...siedzenie przed kompem hihihi  :D Czasem maszeruję  :) (marsz poleca Dukan ) A pozatym zero ćwiczeń.

Opublikowano

Śliweczko,tak dzisiaj cofnęłam się do początków naszego pisania i powiem Tobie że Ty pojawiłaś się jako pierwsza na stronie 2.01 a jak troszkę później 14.01 heh ależ z nas już stare PROTEINY heheh

Buziaczki

Opublikowano

Margot ja na całe szczęście nie mam problemów z wc!

Taka mała uwaga odnośnie marchewki jemy ją w minimalnych porcjach czyli bardzo rzadko tak samo jak buraczki. Marchew i buraki zwierają cukier, więc nie można ich jeść do każdego posiłku.

Buźka, M

Opublikowano

też nie mam problemów z wc

miałam raz tylko... ale to była kara za grzechy

W święta skusiłam się na ciasto, pomyślałam "raz chyba mogę? Od 2 miesiecy nic słodkiego nie miałam w ustach". Nie dość że ciasto było nieznośnie słodkie (nie sądziłam że to kiedykolwiek powiem...) to na dodatek dostałam zaparć. nie mogłam załatwić się chyba z tydzień i przy tym umierałam z bólu brzucha. Taki ból jakby Ci ktoś wziął wszystkie wnętrzności i ścisnął z całej siły liną! Okropność. Nie mogłam zjeść, bo będąc pełną rozsadzało mnie, ale jednocześnie gdy doszło do momentu że burczało mio w brzuchu - ból również stawał się nieznośny. na szczęście już jest wszystko ok. Ale mam niezłą nauczkę heh........

Opublikowano
..to na dodatek dostałam zaparć. nie mogłam załatwić się chyba z tydzień i przy tym umierałam z bólu brzucha. Taki ból jakby Ci ktoś wziął wszystkie wnętrzności i ścisnął z całej siły liną! Okropność. Nie mogłam zjeść, bo będąc pełną rozsadzało mnie, ale jednocześnie gdy doszło do momentu że burczało mio w brzuchu - ból również stawał się nieznośny. na szczęście już jest wszystko ok. Ale mam niezłą nauczkę heh........

w ciągu tych 7 dni też tak mialam, ale skończyło sie wprost przeciwnym skutkiem, niż u Ciebie :D i od tamtej pory nic

Opublikowano
Margot ja na całe szczęście nie mam problemów z wc!

Taka mała uwaga odnośnie marchewki jemy ją w minimalnych porcjach czyli bardzo rzadko tak samo jak buraczki.

Buźka, M

faktycznie...rozentuzjazmowana zapomnialam o tych burakach i marchwi :D

Opublikowano

Dziewczyny, uzależniłam sie chyba od protochlebka...

Robiła któraś z was protolody albo sernik na zimno? ja sie przymierzam i ciekawa jestem opinii.

Śliweczko mam nadzieje że mała szybko wróci do zdrowia.

Kalafiora nam wolno?

Opublikowano

OJEJEJEJE no szok zawrotu dostałam od nowości na forum... Dużo nas przybylo, stronki lecą , że ho ho. No zostawić was na chwilę to się czlowiek połapać n i e może :D . Witajcie chudziaczki!!!! Ja mam problem n iemały, gdyż powoli acz systematycznie pogłębia sie moje uczulenie...nawet obecnie na biało- co ja biedna zrobię- jak ja tylko yę dietę toleruję. Ma ktos koze pomysł jak sobie mam z tym poradzić????

Opublikowano

Śliweczka: dla mnie 74 kg to duzo, bo bardzo zle sie z nimi czulam, wiec to troszke indywidualna sprawa....dlatego tak napisalam, ale co tam juz ich nie ma wiec czuje sie coraz lepiej :D

Wielka Optymistka: no widze ze mamy podobne kilogramki do zgubienia, zobaczymy jak u mnie bedzie w 2 fazie, chce juz przekroczyc magiczne 70 kg :), nie moge tego sie doczekac, ale boje sie ze jak waga nie bedzie mi spadac to sie zniechece :/

Pozdrawiam wszystkie proteinki :)

Opublikowano

witam wszystkie Proteinki .Witam nowa proteinke Zuze125 Zuza glowa do gory dasz rade tak jak i my pamietaj tylko o otrebach aby nie miec problemow z WC

-Sliweczko zdrowka malutkiej Julii zycze Ja pochodze z lubelszczyzny ,ale od 22 lat mieszkam w Suwalkach a to obecnie woj. podlaskie

-jesli chodzi o sport to od miesiaca zaczelam chodzic 3 razy w tygodniu na basen i troszke cwicze w domu i czuje ze nie jestem teraz taka ociezala jak wczesniej .

-prosze ponownie o pomoc jak zmienic dane na pasku bo nie wiem

Opublikowano

Dzis stanęłam na wage i jest mnie mniej o równe 10 kg. i cały czas chudne .

Obecnie mam II faze równomiernego rytmu odchudzania, naprzemienną faze proteinową .

jest kilka opcji, które mozna wybrac w zaleznosci od tego ile chcemy schudnać .

Ja wybrałam opcje 5/5 czyli 5 dni białek a nastepnie 5 dni białek z warzywami .

Jeśli ktoś ma lekką nadwagę , ponizej 10 kg. lub takim,którym brak silnej woli to moze wybrac opcje 1/1 . W tej fazie chudnie się wolniej . Stosujemy ją az do uzyskania upragnionej wagi.

ale mialam pisac o I fazie .

Najlepiej będzie jesli przepisze kilka cennych rad z książki.

,,Memento kuracji uderzeniowej

W tym okresie trwającym od jednego do dziesięciu dni można zywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionymi poniżej.

Z tych 8 kategorii można dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, bez zadnych ograniczen i o kazdej porze dnia.

Wolno również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.

Zasada jest zatem prosta i nie podlega dyskusji: wszystko co jest wymienione na zamieszczonej ponizej liscie, jest całkowicie dozwolone , a to, czego na niej nie ma , jest zakazane , zapomnijcie o tym na razie , wiedząc,że w niedalekiej przyszłosci pokarmy te wrócą do waszego jadłospisu .

-Chude mięsa : cielęcina, konina,wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością , wszystko na grillu , pieczone lub gotowane bez dodatku tłuszczu

-podroby np.wątróbka drobiowa

-Wszystkie ryby,tłuste,chude,o białej lub niebieskiej skórze , surowe,pieczone lub gotowane

-owoce morza( skorupiaki i mięczaki)

-drób oprócz kaczki i bez skóry

-chuda szynka,chude wędliny z indyka,kurczaka lub wieprzowe

-jaja w kazdej postaci

-chude produkty nabiałowe

-półtora litra wody z małą zawartoscią soli mineralnych

-środki wspomagające: kawa,herbata,herbatki ziołowe,ocet,zioła,przyprawy, korniszony ( w małych ilosciach) ,cytryny ( nie jako napój) , sól i musztarda ( umierkowanie)

Poza środkami wspomagającymi i 8 opisanymi kategoriami nie wolno jesć nic innego.

Produkty,które nie są wymienione na tej lisci ,są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej.

Skoncentrujcie sie na tym co jest dozwolone i zapomnijcie o reszcie. Urozmaicajcie wasz jadłospis jedząc te produkty po kolei lub odwrotnie je mieszając i zawsze pamiętajcie,ze mozecie bez obaw korzystac ze wszystkich figurujacych na liscie składników. ,,

,,Czsa trwania kuracji uderzeniowej:

To jedna z najważniejszych decyzji , jakie musimy podjać w planie protal,poniewaz początkowy błyskawiczny atak proteinami jest jednocześnie starterem nadajacym pierwszy impuls , a takze formą i podstawą dla pozostałych trzech faz az do ostatecznej stabilizacji.

Proteiny są pokarmem,którego gęstosc i długa obecność w przewodzie pokarmowym wytwarza solidne uczucie sytości . Podczas ich rozkładu metabolicznego produkowane są hormony peptydowe znane z tego,że wzmagają uczucie nasycenia. Te dwie cechy protein sprawiają,zę można się dzięki nim przeciwstawić kompulsywnemu jedzeniui wprowadzic troche porządku tam ,gdzie odzywianie jest haotyczne i niezdrowe.

Dzięki swojej niezwykłej skuteczności kuracja daje natychmiastowe i widoczne wyniki co wprawia w euforię, dodaje pacjentom energii i zwiększa ich wolę walki.

Poniewaz tak wazne jest odniesienie sukcesu w tym pierwszym okresie , nalezy precyzyjnie ustalic optymalny czas jego trwania.

Średni czas trwania kuracji uderzeniowej wynosi 5 dni

W tym czasie mozna uzyskac najlepsze wyniki, nie powodujac przy tymzaburzen metabolizmu i nie nużąc zbytnio osoby,która stosuje kuracje. Taka długosc pierwszej fazy najlepiej tez odpowiada utracie wagi wynoszącej 10-20 kg.

Cele mniej ambitne, ponizej 10 kg.

Najlepszym rozwiazaniem jestatak 3 dniowy, który pozwala przejsc bez wysiłku do fazy naprzemiennej diety proteinowaj.

Aby stracic mniej niz 5 kg.

Wystarczy jeden dzien diety proteinowej .Dzien te,zwany uwerturą,poprzez wywołany nagłą zmianą efekt zaskoczenia organizmu pozwala na zaskakującą utratę wagi, wystarczającą aby zachęcic i zmotywowac pacjenta do dalszej kuracji.

dla powaznie otyłych

w tych szczegolnych przypadkach , kiedy chcemy stracic ponad 20 kg. albo mamy ogromną motywację lub przeszlismy wczesniej wiele nieudanych kuracji odchudzających , faza ta może za zgodą lekarza dojsc do siedmiu a nawet dziesięciu dni , pod warunkiem,ze będziemy bardzo duzo pic. ,,

Liljanko Dukan w swojej ksiazce opisał ze szczegółami kazdą faze . Co nalezy robic a czego nie, jakich reakcji organizmu mozna spodziwac sie w poszczegolnych fazach,czy nalezy brac witaminy, jakich rezultatów mozna sie spodziwac po kazdej z faz kuracji,

na koncu ksiażki zamiescił bardzo duzo fajnych i smacznych przepisów .naprawde warto ją mieć ,zeby mozna było zagladnac do niej w kazdej chwili. Był okres ,ze sie z nią nie rozstawałam , teraz juz nie musze jej czytac bo znam ją na pamiec :D .

Pozdrawiam

witaj

jestem nowy tutaj a musz powiedzec ze sprowadza mnie wlasnie nadwaga i to spora

chcialbym sie pozbyc tak ok 35 kg, widze ze piszesz o tym sposobie ktorego ja jeszcze nie probowalem bo wszsystko co dotychczas robilem to wracalo z efektem jojo.

Mam prosbe oczywiscie jak mozesz pomoc mi ale chyba bedzie najlepiej jak podasz dokladnie jak to ksiazka tytul i autor oraz gdzie moge ja nabyc,a i pytanie podstawowe czy to jest wj. polskim.

Teraz jestem na przymusowej diecie bezmiesnej i chodze na silownie.No tak przymusowej bo sam tak zdecydowalem ale widze ze to blad, a ja lubie miesko i to w kazdej postaci rybi tez. narazie idzie niezle ale tylkom o,5kg dziennie (w dol) ale to jest ciezkie.

pozdrawiam i czekam na wiesci :)

Opublikowano

Grazzia! Dzięki za wsparcie :)

Pierwszy dzień minął. Pewnie jak każdej z Was podobał mi się, bo nie chodziłam głodna. Wypiłam coś koło 2,5 l napojów - głównie wody niskozmineralizowanej i dwie kawy.

Śliweczko! Dla mnie 90 kg to ogromna waga :D

Powiedzcie kochane jak to jest z galaretką np. z piersi z kurczaka z jajkiem. Bo nie ma na liście żelatyny, poza tym w tym rosołku wygotuje się troszkę tłuszczu z mięska. Może zatem lepsza byłaby z ryby?? No ale co z żelatyną?

Pozdrawiam Was protalkowo!!!