Skocz do zawartości

Rewelacyjna Dieta Protal !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli nie ma co robić za dużych zapasów.. :D Szkoda..

No szkoda...Ja teraz jak mam za dużo ciasta lub chlebka to zawijam w folię przezroczystą i zamrażam.

Opublikowano

Witam,szczególnie ciepło mamy maturzystów.Młodsza córka 2lata temu zdawała,pamiętam,że z nerwów chodziłam po ścianach ,więc doskonale Was rozumię :grin: Oj zjem cośnowego i zaraz brzuszek boli,odzwyczaił się od niektórych pokarmów :D Mięta już 2 dzisiaj,pewnie przejdzie.trzymajcie się cieplutko [LINK NIEAKTUALNY]

Opublikowano
Maragrete,oliwki są bardzo tłuste,tak samo jak awokado.Wiem że awokado jest zabronione,o oliwkach nic nie jest napisane w książce,ale uwazaj na te oliwki.

Ok! dzeki - bede uwazac !

Opublikowano

witam,

wlasnie niedawno robilam obiadek(gulasz z zaladkow drobiowych_bardzo smaczny,polecam :grin: ) i tak z ciekawosci spogladnelam sobie na sklad maki kukurydzianej kiedy zageszczalam sos...i powiem ze sie zdziwilam,dlaczego mozemy kukurydziana a pszennej nie? :grin: przeciez maja podobny sklad a nawet maka pszenna wypada lepiej..???

dla porownania na 100g

Maka kukurydziana:

wartosc kaloryczna-347kcal

bialko-7.3g

weglowodany-75.4 g

tluszcz-1.8g

Maka pszenna(typ 405):

wartosc kaloryczna-337kcal

bialko-9.8g

weglowodany-70.9g

tluszcz-1g

dziwne to prawda? czy jest cos na ten temat w ksiazce moze? ja nie mam ksiazki wiec nie sprawdze :D

Opublikowano

Hej Protalki!!!

No ja się właśnie zastanawiałam nad mąką kukurydzianą. Znalazłam przepis na pizzę niby protalową, ale tam było 500 g mąki. Przeczytałam książkę i nie kojarzę, żeby Dukan zezwalał na mąkę :D

Więc jak to jest???

Opublikowano
witam,

wlasnie niedawno robilam obiadek(gulasz z zaladkow drobiowych_bardzo smaczny,polecam :grin: ) i tak z ciekawosci spogladnelam sobie na sklad maki kukurydzianej kiedy zageszczalam sos...i powiem ze sie zdziwilam,dlaczego mozemy kukurydziana a pszennej nie? :grin: przeciez maja podobny sklad a nawet maka pszenna wypada lepiej..???

dla porownania na 100g

Maka kukurydziana:

wartosc kaloryczna-347kcal

bialko-7.3g

weglowodany-75.4 g

tluszcz-1.8g

Maka pszenna(typ 405):

wartosc kaloryczna-337kcal

bialko-9.8g

weglowodany-70.9g

tluszcz-1g

dziwne to prawda? czy jest cos na ten temat w ksiazce moze? ja nie mam ksiazki wiec nie sprawdze :D

Asienko,nam nie można jeść mąki kukurydzianej tylko skrobię kukurydzianą,a to są dwie różne rzeczy.Skrobia kukurydziana jest ciężko dostępna w polskich sklepach,można ją zamówić przez internet.My używamy mąki kukurydzianej jako zastępstwa skrobii kukurydzianej.Jeśli ktoś ma możliwość kupienia skrobii to było by dobrze bo mąka kukurydziana to jakby powiedzieć mały grzeszek  :grin:

Opublikowano
Witam,szczególnie ciepło mamy maturzystów.Młodsza córka 2lata temu zdawała,pamiętam,że z nerwów chodziłam po ścianach ,więc doskonale Was rozumię :grin: Oj zjem cośnowego i zaraz brzuszek boli,odzwyczaił się od niektórych pokarmów :grin: Mięta już 2 dzisiaj,pewnie przejdzie.trzymajcie się cieplutko [LINK NIEAKTUALNY]

Mallinko,mnie też boli brzuszek  :grin: jak zjem jakąś niedozwoloną rzecz,a najgorzej jak zjem coś tłustego...oj do końca życia będę jeść chudo i protalowo  :D

Opublikowano

I o to chyba chodzi ! Tak pisze Dunkan w książce, żeby poprzez przejście tych wszystkich faz, zdobycie wiedzy dodatkowej o swoim organizmie, o produktach które jemy itd. żeby zmienić raz na zawsze swoje nawyki żywieniowe!!

Szczególnie jeśli ma sie tzw. tendencje do tycia, a ja taka mam. Po wielu dietach kiedy wracałm do normalnego jedzenia to oszukiwałam jakby samą siebie, a przeciez wiedziałam, że powinnam uwazac na to co jem juz do końca życja. Może teraz przy protalowej diecie to mi sie uda...

Opublikowano

aha dzieki za odpowiedz sliweczko :grin:

no wlasnie grzeszek napewno patrzac na te ilosc weglowodanow :D ciekawa jestem ile kosztuje ta skrobia..i czy warto wogole to zamawiac? poszukam czegos moze znajde :grin: ale tu u mnie nic podobnego do skrobi kukurydzianej nie wypatrzylam tyklo make ..

Opublikowano

Co do kotów to rzeczywiście każdy ma inny charakter.Moje nazywają się Hela,Franek i Leon...tak jakoś "ludzko" dzieci je nazwały  :grin: Ale ogólnie wszystkie zwierzaki mają dziwnie ludzkie imiona -krowy to Zyta i Marcysia,świnka Pela...tak jakoś wyszło... :grin:

Tak mi przykro, że świnka to Pela :grin: . Niebawem ją zjecie a ona nosi moje imię. Oczywiście żartuję :D. Jeden z moich dawnych kotów nazywał się Mietek, piękne rudobiałe kocisko.

A córka na pewno świetnie sobie dała radę. Jaki język jutro pisze i na jakim poziomie? Życz jej ode mnie powodzenia.

Opublikowano

Gapa jestem, poprzedni post kierowałam do Śliweczki no i oczywiście źle skopiowałam jej wypowiedź.

Poprawię się.

Opublikowano
Tak mi przykro, że świnka to Pela :grin: . Niebawem ją zjecie a ona nosi moje imię. Oczywiście żartuję :grin: . Jeden z moich dawnych kotów nazywał się Mietek, piękne rudobiałe kocisko.

A córka na pewno świetnie sobie dała radę. Jaki język jutro pisze i na jakim poziomie? Życz jej ode mnie powodzenia.

Mam nadzieję Polu że dobrze jej poszło,ona sama nie wie  :grin: zestresowana okropnie.Język rosyjski zdaje ,ale dopiero 14 maja,a wcześniej 8 maja geografia.Dziękuję Polu ,a córka zgodnie z panującym przesądem nie dziękuje  :D

Opublikowano

Jasne, wiem, że taki jest przesąd :D. Lubię rosyjski, kończyłam filologię rosyjską wiele lat temu i żałuję, że tak rzadko się go teraz uczy. Z obawy przed utratą pracy musiałam się przekwalifikować i chyba trafiłam w 10. Teraz uczę j. angielskiego ale wcześniej znowu musiałam skończyć pełne studia.

Jutro piszą angielski i ja się też denerwuję, bo mam swoich uczniów, których byłam korepetytorem. Szczególnie martwię się o jednego chłopca. Niedawno zmarł mu ojciec i dzieciak jest zagubiony, trudno mu się skupić. Mam nadzieję, że będzie dobrze, a sam egzamin nie będzie nie wiadomo jak trudny.