m_a_r_g_o_t Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 o kochana, nie chcesz wiedziec :D Jak tam sernik? 3 centymetrowe niebo w gębie :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Witajcie Kochani Przyznaje bez bicia,ze dzisiaj troche nagrzeszyłam teraz mam za swoje i boli mnie brzuch . Jutro zaczynam białka. Na wage nie wejde co najmniej przez tydzien Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 ziiimmmmnnnnoooo, ale to chyba dobrze :D anula, znalazłam taki przepis BISZKOPT - 4 jajka - 100 g słodziku do pieczenia - starta skórka z 1 cytryny - 40 g mazeiny Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze słodzikiem, dodać skórkę z cytryny oraz mazeinę i delikatnie wymieszać je z pianą z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. i taki BISZKOPT Z WARSTWĄ SEROWO_MARCHEWKOWĄ Warstwa serowa 20 dkg sera( ja wzięłam półtłusty- ma 4% tłuszczu) 2 żółtka 2 łyżki otrębów zmiksować razem dodać trochę mleka jeśli za gęste, zapach i słodzik. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem -ja piekłam w podłużnej keksówce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, żeby się podpiekło. Warstwa marchewkowa 1 dużą marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej, podlać niewielką ilością wody i rozgotować pod przykryciem ( niedługo), gdy zmięknie - zmiksować i przestudzić. W międzyczasie ubić pianę z dwóch pozostałych białek + słodzik. Wymieszać z ostudzoną marchewką i dodać zapach ( ja dałam migdałowy) Wyjąć blaszkę z podpieczonym serem, wylać na niego ciasto marchewkowe. Biszkopt: 3 jaja 3 łyżeczki mąki kukurydzianej pół łyżeczki proszku do pieczenia słodzik, zapach Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodać słodzik, po jednym- żółtka (wtedy już mieszać niezbyt energicznie ) mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać i wylać na warstwę marchewkową. Upiec. Po przestudzeniu odwrócić, tak, żeby ser był na wierzchu a biszkopt pod spodem. o! coś ciekawego sERNIK "WIEDEŃSKI" Składniki: 4 opakowania serka homogenizowanego 4 jaja 3 łyżki otrąb pszennych 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 % słodzik (wedle uznania, ale sernik powinien być słodki, więc ja dodałam 10 łyżek tego w płynie) 3-5 kropli aromatu (smak dowolny) papier do pieczenia do wyłożenia blachy Wykonanie: Otręby mielimy na pył. Żółtka , aromat i słodzik ubijamy, dodajemy serki, zmielone otręby, wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu przetrzymujemy w uchylonym piekarniku jeszcze przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia w blaszce. MLECZKO WANILIOWE 2 szklanki mleka 3 jaja, słodzik, zapach waniliowy lub wanilia naturalna Mleko zmiksować z jajami i pozostałymi składnikami. Masę wlać do filiżanek i wstawić do większego naczynia z taką ilością wody aby filiżanki zanurzyły się do połowy, nakryć je pergaminem. Naczynie przykryć przykrywką i powoli gotować aż mleczko zetnie się na galaretkę.Wystudzić. MLECZKO KAWOWE LUB CZEKOLADOWE Wykonujemy tak samo, tylko zamiast wanilii dodajemy napar z łyżki kawy lub kakao. KREM CYTRYNOWY 4 jaja sok z cytryny( lub aromat waniliowy) łyżka żelatyny pół szklanki gęstego jogurtu Ponieważ jajka używamy surowe, należy je wcześniej sparzyć (w skorupkach) Namoczyć żelatynę( w odrobinie mleka lub wody) i rozpuścić na palniku. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać słodzik( jeśli słodzik w tabletkach to też oczywiście wcześniej rozpuszczonych) i delikatnie wymieszać z żółtkami, jogurtem i żelatyną. Przełożyć do pucharków, zastudzić. KREM KAWOWY LUB KAKAOWY Takie same składniki, tylko zamiast cytryny zaparzona kawa lub kakao. LODY 1/2 l mleka 2 jaja 2 żółtka słodzik ( w zależności od smaku : kawa, kakao, wanilia ew. inny zapach) Jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po trochę mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, przełożyć do naczynia z zimną wodą i dalej ubijać.Dodać wybrane dodatki smakowe. Włożyć do naczynia i do zamrażarki, dobrze jest w czasie zamrażania raz czy dwa wyjąć naczynie i skrzydełkami od miksera poubijać chwilę. SERNIK JAK PRAWDZIWY - 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach, mieciutki, zeby nie trzeba bylo mielic) - 4 jajka - 2 do 3 lyzek slodziku w proszku - 3 lyzki zmielonych na puch otrab - 3/4 szklanki mleka 0,5% - dowolny aromat Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka i taka ma byc. Na koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac. Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 godzine w temperaturze 170 stopni. Mozna dodac do czesci masy kakao, bedzie wtedy sernik we wzorki. starczy tych słodkości :D zamiast wklejac zrobiłabym sobie cos słodkiego....a tak mi się nie chce margot jestes Wielka! Chyba bede musiala przekonac sie do aspartamu Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Facet miał problem z przedwczesnym wytryskiem wiec poszedł do lekarza. Zapytał co ma zrobić, żeby problemu nie było. Lekarz mu poradził: - Jak już będziesz dochodził, to spróbuj się jakoś wystraszyć. Więc facet tego samego dnia poszedł do sklepu i kupił sobie pistolet startowy (starter), który robi dużo huku i potrafi nastraszyć jak cholera. Podniecony myślą wypróbowania nowego sposobu poleciał szybko do domu. W domu zastał żonę czekająca nago w łóżku. Zaczęli od pozycji 69 i facet momentalnie poczuł że zaraz dojdzie, wiec wystrzelił żeby się przestraszyć. Następnego dnia znów wybrał się do lekarza. Lekarz pyta: - No i jak było? Facet na to: - Niezbyt fajnie. Kiedy wystrzeliłem, to żona narobiła mi się na twarz, odgryzła mi 5 cm penisa, a z szafy wyszedł sąsiad z rękami w górze. [LINK NIEAKTUALNY] Poplułam sie ze smiechu Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Witaj Dorotaxx jak tam po burzy, mam nadzieje ze bez ekscesow???? :D :D widze ze jestes mniemam ze jest ok pozdrawiam A dzieki, nie było tak zle ale kompa wolalam wyłączyc co by pozniej moc z Wami pisac. Również pozdrawiam rodzynku Cytuj
m_a_r_g_o_t Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 margot jestes Wielka! Chyba bede musiala przekonac sie do aspartamu hej,dorotaxx! sernik jest ok w smaku, estetycznie...dst+ sorki, zboczenie zawodowe......:D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Bardzo chętnie skorzystam! :D Jesli to ma być tort dla mamy to proponuje zrobić najlepszy tort na świecie , Czarnolas: https://wielkiezarcie.com/przepis21861.html Gdybys sie zdecydowała to ubij litr bitej smietany a nie jak jest podane w przepisie 750 ml. Polecam tez cos z moich przepisów : https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6694&hl= https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6627&hl= https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=7551&hl= Gdybys miala jakies pytania to pisz smiało buziaki Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Jesli to ma być tort dla mamy to proponuje zrobić najlepszy tort na świecie , Czarnolas: https://wielkiezarcie.com/przepis21861.html Gdybys sie zdecydowała to ubij litr bitej smietany a nie jak jest podane w przepisie 750 ml. Witaj Dorotko :D Pewnie zdecydowałabym się na ten bo w życiu nie uda mi się zrobić tej masy cukrowej! Poza tym mam wiśnie własnej roboty, tzn konfiturę. Mogę ją wykorzystać. Obejrzałam sobie Twoje torty no i walnęłam szczęką o biurko. Coś Ty, nie odważę się, nigdy!! Piekę dobre ciasta smakowo, ale mam poważny problem z ozdabianiem. Niestety, zmysł plastyczny mam żaden.Raz jedyny w życiu dostałam 5 z plastyki. Był to projekt wzoru tkaniny i po prostu zerżnęłam wzory geometryczne ze ściany :D Cytuj
Maruda Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Aha a jeszcze mam pytanie do Śliweczki bądź Marudy (bo wiem, że robiłyście ten biszkopt): powiedzcie ile dajecie łyżek mąki kukurydzianej na biszkopt z 4 jajek? Ile to jest 40 gr maki? Ja dałam 4-5 łyżek - tak na oko. Anulka Ja robiłam z przepisu książkowego, a tam czarno na białym pisało 7 łyżek Ale dałam 6 - a to i tak wydawało mi się za dużo. Ostatnio to się na 'herbatnik' przerzuciłam - chociaż jeszcze nie wychodzi mi idealnie - ale ma tylko 'dobre' składniki.. Ale przez to chyba za dużo otrębów jem, albo nie wiem co - ale coś działa na mnie jak środek przeczyszczający :D Chyba, że jakaś grypa żołądkowa.. No nie wiem.. i tak od trzech dni - i chyba tylko przez to waga mi spada. Najgorsze, że jutro jadę na 'wycieczkę' z pracy i ani pić, ani jeść nie będzie szansy. Gdybym chociaż mogła się wyspać.. a tu i tak trzeba wcześnie wyruszyć w drogę.. Dlatego jutro rano nie będzie mnie tylko z tego względu. Dorotaxx Ja też miałam obawy co do słodzików - ale nie umiem żyć bez słodkiego :D Co zrobić.. Choć przyznam się szczerze, że nie zawsze wiem ile powinnam go używać - raz dam za mało, raz za dużo.. i tak próbą błędów - chyba kiedyś w końcu ocenię ile do czego będzie odpowiednia porcją. A te Twoje torty WOWWOWWOWWOWWOWWOWWOWWOWWOWWOW :D W pracy 'katujemy' się z koleżanką takimi wirtualnymi obrazkami drażniącymi podniebienie :grin: Ale diete trzymamy ostro. Pozdrawiam Cytuj
m_a_r_g_o_t Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Jesli to ma być tort dla mamy to proponuje zrobić najlepszy tort na świecie , Czarnolas: https://wielkiezarcie.com/przepis21861.html Gdybys sie zdecydowała to ubij litr bitej smietany a nie jak jest podane w przepisie 750 ml. Polecam tez cos z moich przepisów : https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6694&hl= https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6627&hl= https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=7551&hl= Gdybys miala jakies pytania to pisz smiało buziaki jej!! jestem pod wrazeniem, ale masz talent,i nie tylko kulinarny... Cytuj
bogi Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 witam, zrobilam krem cytrynowy, dzieki za przepis:) jest super, jutro zrobie sernik, kolorowych snów zycze, oraz schudniecia noca:) Cytuj
bagi Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 witam, zrobilam krem cytrynowy, dzieki za przepis:) jest super, jutro zrobie sernik, kolorowych snów zycze, oraz schudniecia noca:) ajajaj tak mi tu smaka dzisiaj wszystkie robicie tortami, sernikami, kremami ze zaraz chyba pojde wszamac drugie pol tej tarty ktora robilam (bo pol juz nie ma :D ). Wilczy glod na wolnosci dzisiaj :D Pozdrawiam Cytuj
m_a_r_g_o_t Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 bagi, bogi....mojego już nie ma.....skłamałabym, gdybym powiedziała,że nie jestem tego głównym sprawcą :D Cytuj
Gość estobar Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Witam Mam pytanie czy ta dieta działa także na mężczyzn czy tylko kobiety :D Bo żaden z płci przeciwnej sie nie wypowiada... Chyba że mi coś umknęło to przepraszam. Powiem szczerze że chyba wypróbuje ta dietę cud o której piszecie, choć żadnej jeszcze nie stosowałem. Moja żona jest sceptycznie nastawiona do diety mówi abym sie więcej ruszał, z jednej strony ma racje. Niedługo urodzi sie nasze maleństwo więc wtedy sie poruszam więcej. Jutro jade po książke i jak ogarne te linijki to zaczynaj bój. Pozdrowionka Jarek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.