Skocz do zawartości

Rewelacyjna Dieta Protal !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pysiek...i ja nie wiem.Ale skoro napisane ...przez samego szefa...

Tak jak pisałą już bodajże Bożenka,jeśli chcesz przestrzegać diety rygorystycznie to odpuść sobie ciasta i inne udziwnienia,ale widzisz ja jestem ponad 5 miechów na diecie i nudno się robi czasem,więc pozwalam sobie na małe "conieco".Czasem waga stoi,ale nie panikuję ,bo wiem że pozwoliłam sobie na więcej niż można.Wybór należy do Ciebie :-(

Sliweczko a czy nie uwazasz ze te przepisy sa do III fazy? i jak ktos nie czytal ksiazki to moze sie pogubic co w ktorej fazie dozwolone,

cosik jeszcze wtrace dukan pisal ze czego nie wymienia w rzeczach dozwolonych to reszta jest ZABRONIONA

Opublikowano

Kochana Balbinko :-(

Jeśli chodzi o książkę z przepisami, to Dukan wyraźnie pisze, że to są przepisy na 1 i 2 fazę. Obiecał również, że przepisy na 3 fazę wkrótce się pojawią w nowej książce. Ja cierpliwie czekam, bo mnie do 3 fazy to ho, ho...

Opublikowano
Kochana Balbinko :)

Jeśli chodzi o książkę z przepisami, to Dukan wyraźnie pisze, że to są przepisy na 1 i 2 fazę. Obiecał również, że przepisy na 3 fazę wkrótce się pojawią w nowej książce. Ja cierpliwie czekam, bo mnie do 3 fazy to ho, ho...

dzieki za info Bozenko bo ja ksiazki nie posiadam tylko skserowane okolo 70 str. a na III faze to bedziemy razem czekac bo wagowo mamy podobnie :-(

Opublikowano

Dziewczyny, ja wszystko rozumiem...że nie dajmy się zwariować, że jak teraz za bardzo przyciśniemy, to później jojo masakryczne... ale mnie zdumiewa niekonsekwencja Dukana i rozbieżności w tym co pisze... Zrozumcie mnie, dieta mnie zachwyciła,ale chciałabym wiedzieć,dlaczego Dukan najpierw wymienia co wolno, podkreśla że nie wolno tego co poza listą, a później w przepisach NA CZYSTE BIAŁKA daje przepis na ciasto muślinowe z pomarańczą (kiedy to nawet w pierwszej części książki zwracał uwagę na to, że cytryna jest dozwolona w małych ilościach - do smaku). A to ciasto muślinowe, to tylko jeden przykład... pełno w książce takich perełek z kilkoma cytrynami, albo paroma łyżkami kakao (na porcję).

Dziś wypróbuję pierwszy przepis z książki - na kurczaka w sosie curry :grin:

Kusiła mnie również nutelka light, chciałam kupić mleko w proszku, znalazłam jedno odtłuszczone,ale węglowodanów tam było około 50 w 100 g :) To chyba już nie grzeszek by był, tylko grzesisko wielkie :-(

Opublikowano
dzieki za info Bozenko bo ja ksiazki nie posiadam tylko skserowane okolo 70 str. a na III faze to bedziemy razem czekac bo wagowo mamy podobnie :-(

No to poczekamy sobie, Balbinko. Grunt to dobre towarzystwo. Nie życząc nikomu długiego dietowania, wydaje mi się, że niektóre Panie jeszcze z nami będą. A może jeszcze jakieś miłe osoby się przyłączą :)

Opublikowano
Dziewczyny, ja wszystko rozumiem...że nie dajmy się zwariować, że jak teraz za bardzo przyciśniemy, to później jojo masakryczne... ale mnie zdumiewa niekonsekwencja Dukana i rozbieżności w tym co pisze... Zrozumcie mnie, dieta mnie zachwyciła,ale chciałabym wiedzieć,dlaczego Dukan najpierw wymienia co wolno, podkreśla że nie wolno tego co poza listą, a później w przepisach NA CZYSTE BIAŁKA daje przepis na ciasto muślinowe z pomarańczą (kiedy to nawet w pierwszej części książki zwracał uwagę na to, że cytryna jest dozwolona w małych ilościach - do smaku). A to ciasto muślinowe, to tylko jeden przykład... pełno w książce takich perełek z kilkoma cytrynami, albo paroma łyżkami kakao (na porcję).

Kusiła mnie również nutelka light, chciałam kupić mleko w proszku, znalazłam jedno odtłuszczone,ale węglowodanów tam było około 50 w 100 g :) To chyba już nie grzeszek by był, tylko grzesisko wielkie :-(

tą nutellę też bym się jednak bała robić..... zwłaszcza że u mnie to nie przelwki, jak nie tyrzymam się ostro diety to wogóle nie chudnę. już od lutego na diecie jestem i jakoś wolno to idzie... eh

Opublikowano
Dziewczyny ja tylko wpadłam na chwilke, bo mamusia do mnie przyjechała :-( i zajmuję sie gościem.

Zrobiłysmy razem Chlebek Dukana z lekko zmodyfikowanego przepisu Milenki.

Dałam podwójna porcję skladników, nie dałam ani kropli olejku tylko sól i dodałam łyżeczke proszku do pieczenia.

Link do przepisu

https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=7437&st=

75 ://https://www.smaczny.pl/forum/index.p...437&st=

75 ://https://www.smaczny.pl/forum/index.p...437&st=

75

Efekt wypieku

post-14712-1244663811_thumb.jpg

post-14712-1244663825_thumb.jpg

nastepnym razem planuje polowe otrębów zmielić na pył, a połowę dać w całosci bez mielenia.

Chlebek jest pyszny po prostu, smakuje jak prawdziwy chleb.

Milenko dziekuję :)

A co robisz żeby się nie przyklejało do formy??? Mam z tym niestety problem, chociaż używam formy do której PODOBNO nic nie powinno się przyklejać!

Opublikowano

Kochana forme, zwyklą za kilka zlotych kupiona, blaszana, aluminiowa czy jakas tam :-( smaruje bardzo dokladnie, az do brzegow u gory margaryna i wysypuje grubo maka kukurudzianą. Chlebek po upieczeniu musi postac 30 minut żeby ostygł, ale nie był calkiem zimny. I wtedy odeszlo zupelnie bez problemu. Doslownie w zadnym miejscu sie nie przykleiło, a chlebek od spodu i po bokach mial taki puszek z maki, jak chleb z piekarni.

Dodam, ze jestem kompletna nogą w pieczeniu i sama jestem w szoku, ze chleb wyszedł taki pyszny.

Aha pieklam go dłuzej niz w przepisie Milenki bo około 45-50 min, skorka zciemniala, ale srodek był w sam raz. Potem pozostawiłam go jeszcze w wyłaczonym, gorącym piekarniku na 10 min.

Opublikowano
tą nutellę też bym się jednak bała robić..... zwłaszcza że u mnie to nie przelwki, jak nie tyrzymam się ostro diety to wogóle nie chudnę. już od lutego na diecie jestem i jakoś wolno to idzie... eh

Dziewczynki,ja na codzień też staram się przestrzegać dokładnie diety,ale od święta pozwalam sobie na np.nutellę i nie tyję od tego.Nie jem przecież tych słodkości i produktów z mąką kukurydzianą codziennie.Pozwalam sobie od czasu do czasu na jabłko albop inny owoc,teraz są to truskawki,ale nie w ilościach 1 kg  :-( ,tylko parę sztuk i waga nie rośnie.Może gdybym nie podjadała od czasu do czasu to zgubiłabym więcej kilogramów ,ale nigdy w życiu nie schudłam 26 kg i jestem z siebie ogromnie dumna i nareszcie zadowolona z życia i nie odmówię sobie od czasu do czasu słodkich grzeszków bo dieta stałaby się nudna,a przedemną długa droga ...

A dlaczego Dukan podał takie przepisy?Grom jasny go wie:)

Opublikowano

Kochana Pysiek

Nie chcę jakoś specjalnie bronić Dukana(chociaż dzięki niemu mam-5,5kg), ale zwróć uwagę , że to słynne ciasto z pomarańczą, to jest porcja dla 4 osób, więc mówimy już o 1/4 pomarańczy na głowę. :D Ciasta i desery z cytrynami też są przeznaczone na kilka osób. Myślę, że Dukan dobrze rozumie osoby, które lubią jeść i próbuje przedstawić nam przepisy, które są smaczne, a cytryny i pomarańcze nie mają tłuszczu. Zwróć uwagę, że przy każdym aromacie jest napisane,że powinien być beztłuszczowy, więc jak najmniejsza ilość tłuszczu w naszej diecie jest najważniejsza. Nie zdecydowałabym się na tego rodzaju ciasta w fazie uderzeniowej, bo tam białka mają mieć jak najczystszą postać. A teraz dla mnie wazne jest to,żeby się nie zniechęcic do diety, mogąc czasami zjeść dobre ciasto. Nawet jeśli to spowoduje,że będę dłużej na diecie miesiąc, czy dwa. W tej chwili mam wrażenie,że mogę tak jeść bardzo długo, bo teżpiekę sobie chlebek rraz w tygodniu i niespecjalnie mi czegoś brakuje. A przede wszystkim nie myślę co bym takiego zjadła jeśli wreszcie bym się uwolniła od diety. Uff, ale przemówienie :grin:

Życzę Ci powodzenia i mam nadzieję,że znajdziesz własną drogę, bo przy walce z kilogramami zostajemy jednak sami i tylko od nas zależy ile bedzie odstępstw od diety.

Opublikowano

wtrace swoje trzy grosze Bozenko racja, racja i jeszcze raz racja !!!!!!!

dukan pozwala tez na cole light co w innych dietach jest nie do przyjecia

napisal rowniez ze jak zabronic wszystkiego to czlowiek po pewnym czasie sie zniecheci i nigdy nie skonczy diety bo bedzie oszukiwal wszystkich dookola i samego siebie

tak po glebszym zastanowieniu chyba jeszcze raz przeczytam ksiazke ................ :-(

Opublikowano
Dziewczynki,ja na codzień też staram się przestrzegać dokładnie diety,ale od święta pozwalam sobie na np.nutellę i nie tyję od tego.Nie jem przecież tych słodkości i produktów z mąką kukurydzianą codziennie.Pozwalam sobie od czasu do czasu na jabłko albop inny owoc,teraz są to truskawki,ale nie w ilościach 1 kg :grin: ,tylko parę sztuk i waga nie rośnie.Może gdybym nie podjadała od czasu do czasu to zgubiłabym więcej kilogramów ,ale nigdy w życiu nie schudłam 26 kg i jestem z siebie ogromnie dumna i nareszcie zadowolona z życia i nie odmówię sobie od czasu do czasu słodkich grzeszków bo dieta stałaby się nudna,a przedemną długa droga ...

A dlaczego Dukan podał takie przepisy?Grom jasny go wie:)

Sliweczko podpisuje sie pod twoimi slowami ze od czasu do czasu jakies szalenstwo jedzeniowe jest wskazane bo inaczej szybko by sie zniechecil czlowiek niestety a w sytuacji gdzie mi z wykresu dukana wyszlo ze wage osiagne w listopadzie a jeszcze dojdzie utrwalanie hmmm.....to nastepne 10 miesiecy :-( to pewnie rzucilabym ta diete w diably amen :)

Ale my sie Sliweczko nie damy hehe :grin:

Opublikowano

Hej Protalki.

Witam wszystkich z bardzo goracych Wloch.

Dolaczam sie do wypowiedzi dziewczyn. Nie dajmy sie zwariowac. Co do ksiazki z przepisami , moja kolezanka mieszka we Francji. Z tego co wiem, ksiazka ta zostala opracowana na podstawie calej diety. Przepisy zostaly zaciagniete z diet wielu osob. Poniewaz kazdy chcial sobie urozmaicac posilki , przyrzadzal je na rozne sposoby. Dukan by ulatwic nam odchudzanie zebral te przepisy w jedna ksiege kucharska. Wiec nie wariujmy. Dobierajmy sobie jedzenie zgodnie z tym co pisze pan doktor. Czyli zgodnie z zasadami jakie ustala w " Nie potrafie schudnac" . A od czasu do czasu nie zaszkodzi jak zrobimy maly odskok. Zeby sobie troszeczke "doslodzic"

Ja jestem w II fazie i sobie pozwalam na truskaweczki. Wiem,ze ich nie wolno, ale ochota na nie jest silniejsza.Nie przesadzajac z iloscia oczywiscie.

Pysiek szukaj w ksiazce przepisow, ktore beda najbardziej pasowac pod faze w ktorej jestes:)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Opublikowano

dziewczyny robilam dzisiaj pol dnia gofry i KLAPA !!!!!! :-(

nic nie wychodzilo, jak bardziej chcialam przypiec to sie calkiem kruszyly jak zmniejszylam grzanie to guma juz bylam tak wkurzona ze gofrownica poszla na zlom i gofrow nie bedzie tylko nalesniczki i placuszki Sliweczki mniam, mniam :)