Anula1978 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Dziś kiszę ogórki, tu mogę sobie pofolgować bo akurat jestem w fazie warzywnej. Lecę jeszcze na słoneczko na chwilkę a potem dalej do roboty. Polu ja też muszę się zabrać za kiszenie ogórków ale jeszcze na małosolne bo w tym, roku ich nie jadłam a bardzo je lubię. Chyba jeszcze dziś skocze na rynek i włożę chociaż w słoik. A soki i dżemy tez muszę zacząć robić. Od poniedziałku mam urlop to może narobie sobie ale mam malowanie w domu....... Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Polu ja też muszę się zabrać za kiszenie ogórków ale jeszcze na małosolne bo w tym, roku ich nie jadłam a bardzo je lubię. Chyba jeszcze dziś skocze na rynek i włożę chociaż w słoik. A soki i dżemy tez muszę zacząć robić. Od poniedziałku mam urlop to może narobie sobie ale mam malowanie w domu....... Koniecznie kochana, koniecznie :lol:. Porzeczki już się kończą, agrest też, wiśniowe żniwa w pełni. Jutro jadę po 20 kg do mrożenia i na konfitury. A ogóreczki dobra rzecz. Te ze sklepu są do niczego. Współczuję malowania, nienawidzę remontów, ale cóż, czasem trzeba. Ruszy się jeden pokój a bałagan w całym domu. Życzę wytrwałości :-D Cytuj
Anula1978 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Polu mam nadzieję, że jakoś to przeżyję....ale bałagan jest straszny. Tym, bardziej, że jeszcze chodzę do pracy no i nie ma tej pogody bo pada.......a ja jestem na początku malowania. kiedy to zrobię...to nie wiem.... A w ogródku jeszcze ogóreczki malutkie - muszę poczekać. Ale pomyślałam sobie o małosolnych bo od soboty zaczynam warzywa....i do tego czasu byłyby ok. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Skoro o przetworach mowa to ja właśnie wydrylowałam wisienki i będę robiła wiśnie w syropie,takie słodziutkie do ciasta.Wczoraj puszczałam sok z czerwonej porzeczki,a czarna porzeczka już w słoikach w postaci dżemu,bardzo dobry do kruchych pierożków z dżemem :D A wisienek u mnie tyle że nie wiem kiedy je przerobię :lol: Przestało padać to może i ogórki wybiorę w ogródku,może część na małosolne a resztę na kiszone do słoiczków.No i troszkę korniszonków muszę sobie zrobić :-D bo te ze sklepu mają smak trawy :D i zawierają cukier ,a ja bez cukru sobie zrobię. Anulko,współczuję remontu...jak ja tego nie lubię. Cytuj
Anula1978 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Skoro o przetworach mowa to ja właśnie wydrylowałam wisienki i będę robiła wiśnie w syropie,takie słodziutkie do ciasta.Wczoraj puszczałam sok z czerwonej porzeczki,a czarna porzeczka już w słoikach w postaci dżemu,bardzo dobry do kruchych pierożków z dżemem :D A wisienek u mnie tyle że nie wiem kiedy je przerobię :lol: Przestało padać to może i ogórki wybiorę w ogródku,może część na małosolne a resztę na kiszone do słoiczków.No i troszkę korniszonków muszę sobie zrobić :-D bo te ze sklepu mają smak trawy :D i zawierają cukier ,a ja bez cukru sobie zrobię. Anulko,współczuję remontu...jak ja tego nie lubię. Śliweczko a jak robisz wiśnie w syropie? Czy tylko gotujesz z cukrem przez chwilkę i do słoika? jakie dajesz proporcje? Ja z porzeczek nie robiłam jeszcze nic ale jak będę miała urlop a nie będzie za późno to może zrobię....teraz się zaczną ogórki, śliwki, brzoskwinie i inne przetwory a mnie jest stale czasu brak!!! Cytuj
Anula1978 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Ja już się z Wami kochane żegnam dzisiaj...zamelduję się jutro na kawce. Miłego popołudnia życzę. Pa Cytuj
Śliweczka Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Śliweczko a jak robisz wiśnie w syropie? Czy tylko gotujesz z cukrem przez chwilkę i do słoika? jakie dajesz proporcje? Ja z porzeczek nie robiłam jeszcze nic ale jak będę miała urlop a nie będzie za późno to może zrobię....teraz się zaczną ogórki, śliwki, brzoskwinie i inne przetwory a mnie jest stale czasu brak!!! Robię wiśnie w/g przepisu Katarzyny na wiśnie kandyzowane,są słodkie i pyszne,robiłam z nimi tort na komunię córci. https://www.smaczny.pl/forum/Wisnie-t5471.html Cytuj
Śliweczka Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Ale tu cichoooooo...... Haloooo....jest tam kto????? Cytuj
balbina38 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Jestem Sliweczko, wlasnie wrocilam do domciu i do kompa :lol: Cytuj
balbina38 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 ja nie robie zadnych przetworow, po pierwsze nie lubie a po drugie nie umiem i po trzecie nikt tego u mnie nie je :lol: u mnie je sie owoce od swieta i to nie przez moja diete tylko wogole, maz zje od czasu do czasu jakiegos banana a syn z owocow to tylko schabowego i mowi ze po owocach go dziasla bola i nie bedzie tego dziadostwa jadl :-D Cytuj
balbina38 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Zuza no moje gratulki kochana i widzisz twoja cierpliwosc zostala nagrodzona :lol: Cytuj
Śliweczka Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Ooo,jesteś Balbinko,a myślałam że sama jestem :lol: Wieczorkiem zawsze tu cicho.... Cytuj
Śliweczka Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 U mnie je się tony owoców :lol: Dzieci lubią wszystkie możliwe owoce,a przetwory przydają się do ciasteczek i ciast zimą.A mój mąż jest łakomczuchem na przetwory warzywne,szczególnie ogórki różnego rodzaju.Robię dużo przetworów,w zeszłym roku samych grzybów miałam ponad 100 słoiczków.Co prawda jeszcze zostały (nie byliśmy w stanie tyle zjeść) ale nie wiadomo czy w tym roku grzyby obrodzą,więc może się przydadzą :-D Cytuj
yva8 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 A tak sobie wpadłam na chwilę i widzę Śliweczko, że też masz 30 kilo na liczniku, no prawie. Gratuluję Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi