Kaliope Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Na forum jest już przepis na sernik gotowany, jednak ja mam trochę inny przepis więc zamieszczam go osobno. Gorąco polecam - bardzo delikatny w smaku, najlepszy na drugi, trzeci dzień. Ciasto:- 35 dag mąki - 20 dag margaryny - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec placki w temp. 170-180 stopni (aż się lekko zrumienią, około 20 minut) Masa serowa: - kilogram białego sera półtłustego - 1,5 szklanki cukru - 20 dag masła - 2 jajka - 1 cukier waniliowy - budyń waniliowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - ewentualnie bakalie - Ser przepuścić przez maszynkę, dodać masło, jajka cukier i wymieszać - przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu (najlepiej na płycie) - zdjąć z ognia, wsypać budyń i zamieszać po czym ponownie zagotować - ostudzone placki przekładać gorącą masą. Cytuj
ewa11 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Smakowicie wygląda i chyba, tak samo smakuje :D :roll: Pozdrawiam Ewa Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Ewo.. jest to jeden z moich ulubionych serników.. niby proste ciasto ale smak niepowtarzalny.. ja lubię nawet jeszcze ciepły ale najlepszy jest na drugi dzień. Najlepiej z prawdziwego, wiejskiego sera swojej roboty. Mmmm... polecem. Dziękuję i pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.