Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 300 g cukru 3 łyżeczki kakao szczypta soli cukier waniliowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 250 g masła /ja dałam Palmę/ 200 ml Coca-coli 50 ml mleka 2 jajka 500 ml Coca-coli 12 g żelatyny /1.5 łyżki/ skórka z cytryny /ja nie dawałam/ 125 ml mleka 4 żółtka 25 g cukru 250 ml śmietany/użyłam 0.5 litra/ 250 ml czekolady/2-3 tabliczki/ 10 g żelatyny /1 łyżka/ 25 ml whisky Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystko suche, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy jaja, mleko, rozpuszczone masło i Coca-colę. Teraz łączymy suche z mokrym i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni, około 40 minut. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości coca-coli i łączymy z pozostałą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy na puch z cukrem. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy utarte żółtka, wstawiamy na moment na palnik, ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę , rozpuszczoną czekoladę i whisky. Chłodzimy. Śmietanę ubijamy i dodajemy ją partiami do zimnej masy czekoladowo-jajecznej. Na upieczony placek czekoladowy wykładamy trochę musu czekoladowego, następnie kładziemy galaretkę z Coca-coli i resztę musu. Wstawiamy do lodówki. ******************************************************************************** PS.W przepisie powinno wykładać się galaretkę zalaną w okrągłej formie,by pasowała do tortownicy ale to nie jest konieczne,bo trudno ją przenieść potem na ciasto.Równie dobrze może być zrobiona tradycyjnie i potem posiekaną "wrzucamy" na posmarowane ciasto.Smakuje tak samo.SMACZNEGO!!!

Opublikowano

Ciekawy przepis basqa.Na poczatku nie moglam sie doczytac jak to jest z tymi sklad.troszke zagmatwane.Basqa rozdziel w sklad.co idzie na suche ciasto a co na krem bedzie bardziej zrozumiale.Serdecznie pozdrawiam

Opublikowano

Kurcze...nie mogę zmienić tego postu...te reklamy do zawału mnie doprowadzą. Wklejam jeszcze raz bo mi się nie wyświetla opcja ZMIEŃ Składniki:CIASTO SUCHE 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 300 g cukru 3 łyżeczki kakao szczypta soli cukier waniliowy CIASTO MOKRE 250 g masła /ja dałam Palmę/ 200 ml Coca-coli 50 ml mleka 2 jajka GALARETKA 500 ml Coca-coli 12 g żelatyny /1.5 łyżki/ skórka z cytryny /ja nie dawałam/ KREM 125 ml mleka 4 żółtka 25 g cukru 250 ml śmietany/użyłam 0.5 litra/ 250 ml czekolady/2-3 tabliczki/ 10 g żelatyny /1 łyżka/ 25 ml whisky/kieliszeczek/ Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystko suche, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy jaja, mleko, rozpuszczone masło i Coca-colę. Teraz łączymy suche z mokrym i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni, około 40 minut. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości coca-coli i łączymy z pozostałą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy na puch z cukrem. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy utarte żółtka, wstawiamy na moment na palnik, ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę , rozpuszczoną czekoladę i whisky. Chłodzimy. Śmietanę ubijamy i dodajemy ją partiami do zimnej masy czekoladowo-jajecznej. Na upieczony placek czekoladowy wykładamy trochę musu czekoladowego, następnie kładziemy galaretkę z Coca-coli i resztę musu. Wstawiamy do lodówki. ******************************************************************************** PS.W przepisie powinno wykładać się galaretkę zalaną w okrągłej formie,by pasowała do tortownicy ale to nie jest konieczne,bo trudno ją przenieść potem na ciasto.Równie dobrze może być zrobiona tradycyjnie i potem posiekaną "wrzucamy" na posmarowane ciasto.Smakuje tak samo.SMACZNEGO!!!