ina12 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Ciasto 1,5 szklanki mąki 15 dag margaryny 10 łyżek cukru pudru 5 jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1/2 cytryny 40 dag bakalii - rodzynki, śliwki, morele, wiśnie itp. - mogą być suszone lub kandyzowane cukier puder do posypania, lub zrobić dekorację według własnego pomysłu. Suszone bakalie opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie przynajmniej na godzinę. Osączyć i pokroić na cząstki. Z moreli i śliwek usunąć pestki. Margarynę miękką dokładnie utrzeć, dodawać stopniowo cukier, po jajku i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny, startą skórkę, oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180*C. udekorować. Cytuj
mela Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Ineczko dziekujemy (tzn z klezankami) za ten supcio przepisik:)))))))))))))))))))):mrgreen: :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Melu szczerze dziękuję Tobie i Twoim kleżankom za opinię i dodanie komentarza. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.